För ett hållbart arbetsliv

Finansförbundets vision är ett hållbart arbetsliv i finansbranschen. Därför håller vi årligen Arbetsmiljöveckan som i år infaller den 21-25 oktober. Årets tema är finansiell brottslighet.

Ökade bedrägerier ökar trycket på bankanställda

Den ökande mängden bedrägerier och annan finansiell brottslighet ställer allt större krav på bankanställda. Du som finansanställd har en viktig roll i att upptäcka och rapportera misstänkta upplägg, men för att kunna göra det behöver du och dina kollegor känna er trygga och säkra på jobbet. 

För att göra det enklare för dig att diskutera ämnet med dina kollegor finns nu två diskussionsstöd att ladda ner och använda. Materialet belyser vilka arbetsmiljörisker som kan vara kopplade till finansiell brottslighet och förslag på möjliga åtgärder. 

Ta gärna hjälp av underlaget för att starta en diskussion om hur ni upplever er arbetsmiljö. Finns det rutiner och stöd på plats? Vad kan förbättras? Samtalet är ett bra första steg för att skapa en tryggare och säkrare arbetsmiljö tillsammans!

Ladda ner diskussionsstöd del 1

Ladda ner diskussionsstöd del 2

Semi­na­rium om fina­nsiell brotts­lighet 

Den 23 oktober på arbetsmiljöombudens dag arrangerade Finansförbundet ett lunchseminarium om finansiell brottslighet och finansanställdas arbetsmiljö. Det går att ta del av seminariet i efterhand på Linkedin. 

Se seminariet här i efterhand

Se seminariet tillsammans med dina kollegor  

Bjud gärna in kollegor och förtroendevalda, så att ni tillsammans kan ta del av seminariet digitalt. Ta tillfället i akt att diskutera med dina kollegor hur de upplever att den finansiella brottsligheten påverkar deras arbetsmiljö, samt deras syn på arbetsgivarens rutiner för att motverka bedrägerier. 

Panel och moderator 

  • Nicklas Lundh, som sedan 2022 leder en Financial Intelligence-enhet inom SEB:s Financial Crime Prevention-funktion (FCP). Innan han kom till SEB var han chef för Finanspolisen.
  • Kerstin Waldenström, sakkunnig inom organisatorisk och social arbetsmiljö på Arbetsmiljöverket.
  • Eva-Li Prades Eriksson, Senior Partner Manager på Entercard, klubbordförande och tidigare ledamot i Finansförbundets styrelse.
  • Moderator för seminariet, journalisten, författaren och radioproducenten Jacob Bursell. 

Viktiga datum i anslutning till Arbetsmiljöveckan 2024: 

  • 7 oktober: Världsfacket ITUCs World Day for Decent Work  
  • 23 oktober: Skyddsombudens/arbetsmiljöombudens dag. Kostnadsfritt lunchseminarium om hur den finansiella brottsligheten påverkar finansanställdas vardag. Delta digitalt på LinkedIn (gärna tillsammans med kollegor för att diskutera och reflektera) eller på plats i Stockholm, Brahegatan 10.
  • Arbetsmiljöveckan sammanfaller även med det europeiska initiativet för ett hälsosamt arbetsliv. I år med extra digitalt fokus. 

Läs mer om den Europeiska arbetsmiljöveckan

Stärk dig som arbetsmiljöombud med BAM

Nu erbjuder Finansförbundet utbildningen BAM - för en bättre arbetsmiljö. Utbildningen ger dig som är arbetsmiljöombud grundläggande kunskaper och du får veta hur du genomför arbetsmiljö förbättringar på arbetsplatsen. Utbildningen äger rum fysiskt i Stockholm den 10-12 december, anmäl dig senast den 27 november.
BAM - Bättre arbetsmiljö

Inspiration för ett hållbart arbetsliv  

Det var genom Finansförbundets arbetsmiljövecka för två år sedan som idén om en hälsodag på Valdemarsviks Sparbank föddes. "Det känns bra att vi gör något som kan gynna alla", säger Ida Svärd, styrelseledamot i fackklubben på Valdemarsviks Sparbank.
Hälsotema gav ökad medvetenheten om stress