De senaste åren har Stefan arbetat som privatrådgivare på Swedbank i Visby, men fokuserar nu alltmer på det fackliga arbetet och sitter även med i valberedningen för förbundsstyrelsen. När värvningskampanjen, värva en kollega, gick av stapeln hösten 2023, var han en av tre som lyckades värva flest medlemmar. Hans bästa värvningstips är vara ute på arbetsplatserna och lyfta fram konkreta exempel på när facket gör skillnad.
- Nyckeln till att vara ett bra kontaktombud är att vara synlig och tillgänglig. Förtroendevaldas dag är viktigt tillfälle för att visa på värdet med fackliga representanter på arbetsplatsen, där vi finns mår medarbetarna bättre.
Vilket argument för att gå med i Finansförbundet tycker du är viktigast att lyfta?
- Jag brukar säga att facket är som en försäkring på jobbet. Finansförbundet har kontaktombud och arbetsmiljöombud på många arbetsplatser som ser över att arbetsgivaren följer avtal, lagar och regler. Men du måste vara medlem innan något oförutsett händer, det går inte att komma i efterhand och be om hjälp. Blir du exempelvis anmäld till Swedsec får du genast problem. Men som medlem kan Finansförbundet erbjuda dig juridisk hjälp och expertis från vår förbundsjurist Henrik Cronier.
Hur brukar du börja ett samtal med en potentiell medlem?
- Först frågar jag helt enkelt om personen är fackligt ansluten. Det viktigaste är att vara med i ett fackförbund. Men sedan är det extra fördelaktigt att vara medlem i ett fack som kan just ditt arbetsområde, Finansförbundet är experter på bank och finans. I mötet med nya medlemmar har jag alltid en påse redo med godis, fakta om Finansförbundet och vårt kollektivavtal samt mina kontaktuppgifter och en QR-kod för att bli medlem.
Vad brukar personerna som du träffar ha för frågor om Finansförbundet?
- Jag brukar få frågor om hur Finansförbundet arbetar för att få upp lönerna. Och svaret här är enkelt - är du inte med i facket får du bara tacka och ta emot den lön som arbetsgivaren ger dig. Men som medlem kan vi hjälpa dig att överklaga din lön och vi kan lyfta det centralt och se om chefen har satt lönen korrekt. En hjälp och en förmån som har gjort att flera har fått mer i sitt lönekuvert.
Hur upplever du att det är att värva nya medlemmar?
- Det är både och, ibland är det svårt men för det mesta är det roligt. För att lyckas behöver man vara ute på kontoren och prata med medarbetarna. Mail som skickas ut raderas ofta. När värva en kollega-kampanjen gick av stapeln 2023 satte jag och mina kollegor fokus på att besöka kontor som inte hade något kontaktombud. Vi beställde en blå tårta med Finansförbundets vita logga på och satte oss på kontoren och erbjöd eftermiddagsfika, ett lyckat koncept som ledde till både nya medlemmar och kontaktombud. Totalt besökte vi nästan 15 kontor, från Visby via Stockholm och upp till Kalix. Lärdomen är att det personliga mötet slår allt, det skapar tillit och närhet.
Vad gör du om du får ett nej?
- Jag brukar inte säga så mycket, utan ta ett steg tillbaka och lämna över informationen som jag har. Det jag brukar lyfta fram är att det går att testa gratis i tre månader och att jag kan återkomma efter det. Om det är ett definitivt nej, så känns det inte bra att tjata utan gå vidare och prata med någon annan.
Hur brukar du avsluta samtalet?
-Att vara tydlig med att berätta var jag finns och hur man kan komma i kontakt med mig. Även om jag inte alltid är på kontoret så är jag bara ett knapptryck bort.
Om du ska sammanfatta - vilka är dina tre viktigaste värvningstips?
- Åk ut och träffa medarbetare på arbetsplatserna och ha medlemsträffar på kontoret.
- Få fler att ta på sig ett förtroendeuppdrag för att öka den fackliga närvaron på fler arbetsplatser och på så sätt få förbundet att växa.
- Glöm inte bort medlemsvård. Att våra nuvarande medlemmar är nöjda är ett viktigt kvitto och bevis på att vi gör rätt saker. Nöjda medlemmar blir budbärare för förbundet och kan förhoppningsvis få kollegor i sin närhet att gå med.