Svante, som är uppvuxen i Dalarna, började på Entercard för två år sedan och möttes redan då av Finansförbundet som berättade om sitt arbete och delade ut godis och information. Eftersom Svante först planerade att arbeta på kundservice under en kortare period, kändes det inte aktuellt att bli medlem. Ett byte av tjänst till kredithandläggare skulle dock få honom på andra tankar.
- Det som fick mig att stanna var den nya tjänsten, som gav utvecklande arbetsuppgifter och högre lön. Sedan kom valberedningen till mig och berättade att de ville ha fler yngre som engagerade sig, och då kände jag absolut att jag ville vara med. Det har jag inte ångrat.
Vad innebär det för dig att vara förtroendevald?
- Först och främst är det ett spännande uppdrag som inger ett stort förtroende. Det är en ära att få representera sina kollegor på arbetsplatsen och vara deras röst. Vi är sju personer i fackstyrelsen på arbetsplatsen. Jag har ingen specifik roll men jobbar med rekrytering, medlemsvård och pensionsfrågor.
Vilka frågor brinner du för?
- Jag tycker att facket är väldigt viktigt, inte bara för mig själv utan för alla. Rättvisa löner och villkor samt att de anställda får sin röst hörd är det som betyder mest. Vi har till exempel lyssnat in kollegorna och tillsammans med arbetsgivaren arbetat för att öka friskvårdsbidraget från 1500 kronor till 3500 kronor. Ett resultat som många är nöjda med, men alla vet kanske inte att facket var med och bidrog i den frågan.
Hur ser förhållandet ut mellan er i facket och arbetsgivaren?
- Relationen är mycket bra. Eftersom vi har ett stort medlemsantal, ger det oss legitimitet gentemot arbetsgivaren, de måste ta oss på allvar.
Hur skulle du beskriva ditt uppdrag med tre ord?
- Intressant, utmanande och ärofyllt.
Vad vill du säga till någon som funderar på att bli förtroendevald?
- Bara hoppa på, det är roligt! I början kan det ta lite tid då du behöver gå utbildningar och sätta dig in i rollen. Men sedan är det inte så tidskrävande, utan du har rätt att arbeta fackligt på betald arbetstid. Minst en timme i veckan har vi möte, men det kan bli mer om det behövs, till exempel vid träffar, resor eller föreläsningar.
Hur ser du på ditt uppdrag framöver - vad vill du förändra?
- Just nu fokuserar jag på rekrytering och medlemsvård, samt att vara en bra representant på arbetsplatsen. Medlemsvård handlar om att bibehålla kontakten med befintliga medlemmar och se till att de känner sig sedda och att deras ärenden tas om hand. Men det kan snabbt dyka upp nya uppdrag och det känns spännande och lärorikt.
Vad är viktigast tycker du för att kunna rekrytera nya medlemmar?
- Det viktigaste är att ställa frågan, eftersom många inte vet vad facket gör. Följ upp och visa intresse, lyssna och förklara hur man går med i facket utan att vara för påträngande. Vi har just nu 115 medlemmar på den svenska avdelningen här på Entercard.
Vad säger de som inte vill gå med i Finansförbundet?
- Det är hög personalomsättning på min avdelning och många vet inte hur länge de kommer att stanna kvar, vilket gör att kostnaden för ett medlemskap kan kännas onödigt. Vissa är emot facket i grunden, men det är bra att informera om vad facket gör och så ett frö. Att plantera ett frö kan leda till framgång på sikt.
Hur kommer ni att fira Förtroendevaldas dag?
- Vi kommer att vara synliga för alla våra kollegor, prata och berätta om värdet med att vara medlem.