Medbestämmandeavtalet var avgörande

Att arbeta fram lokala avtal är något som du som förtroendevald någon gång kanske stöter på i ditt fackliga arbete. Marie Westlund har varit med på en sådan resa och delar här med sig av sina erfarenheter och tips.

Att Marie Westlund brinner för sitt fackliga uppdrag i Finansförbundet går inte att ta miste på. Redan som nyanställd blev Marie engagerad i förbundet. Först som medlem och snart därefter från suppleant till ordinarie ledamot i klubbstyrelsen. Sedan 2020 är Marie ordförande för klubbstyrelsen i Sparbanken i Alingsås. Nu har hon varit med och tagit fram nya lokala löneprinciper för banken. Vägen dit har verkligen inte varit spikrak. Men med lite hjälp på vägen och att arbeta fram ett medbestämmandeavtal var avgörande. Med avtalet som verktyg har arbetet för medinflytande på arbetsplatsen blivit mycket enklare.

 –  Mitt intresse väcktes tack vare en engagerad styrelseledamot i dåvarande klubbstyrelsen. Hon fångade upp mig och lärde mig allt som var möjligt genom fackligt arbete, säger Marie och betonar hur viktigt det är med tillit.

Att kombinera sitt arbete i klubbstyrelsen med sitt ordinarie arbete i banken som företagsrådgivare och dessutom vara personalrepresentant i bankstyrelsen tycker Marie fungerar bra.
 –  Det går överlag bra. Jag är väldigt glad att jag har en fungerande dialog med både min chef och bankledningen och får ta den tid som behövs för det fackliga arbetet.

Utmaningarna blev för stora

Men det har inte alltid varit så bra som det är nu. 2019 gick det så långt att de la ned klubben innan det vände.
 –  Vi upplevde att vi inte blev lyssnade på. Det var svårt att hitta varandra och arbetet drevs på varsin kammare.

Klubbstyrelsen vände sig till Finansförbundets kansli och berättade om situationen. Tillsammans med en föreningsutvecklare på Finansförbundets kansli och en grupp från bankledning och HR arbetade de fram ett medbestämmandeavtal alla var nöjda med.

”Nu är medbestämmandeavtalet grunden i allt arbete vi gör”

Från att tidigare kommit in i sena skeden är de nu med från början i frågor som rör arbetsplatsen och medarbetare. Tidigare jobbade parterna på varsitt håll för att sen försöka komma överens. Nu inleder man istället med att träffas för att på så sätt få en ökad förståelse för varandras utgångspunkt. Marie betonar vikten av att ha en transparant dialog med ledningen för att arbetet ska fungera.

Ny plattform blev lösningen

Så inför förra årsskiftet var det dags att ta fram nya lokala löneprinciper. Detta utifrån att de tagit in ett nytt system för att hjälpa till med både medarbetarsamtal samt lönekartläggning. Tidigare hade de bland annat arbetat med Excel-filer som inte varit överblickbara. Cheferna hade sina system och medarbetare sina.

I en projektgrupp tillsammans med två mellanchefer och HR sonderade Marie marknaden och hittade en mjukvara från företaget Sysarb som de använder idag. Till en början var det till medarbetarsamtal som verktyget användes. Idag omfattar plattformen lönekartläggning, lika lön och lönesamtal. Bedömningsgrunderna som mål och prestation finns med. Så också BESTA-koderna.
 –  Nu finns det en tydlig röd tråd. Som medarbetare ska man kunna ha en bra grund och nu kan arbetsgivaren inte lyfta bort BESTA-statistiken längre. Jag upplevde att det tidigare ibland valdes bort.

Medarbetare undrade tidigare hur de kunde veta om de hade marknadsmässiga löner och både medarbetare och chefer hade svårt att tolka BESTA-koderna. Så att kunna tydliggöra detta i de nya löneprinciperna var en viktig fråga.

För att få ut implementering av medbestämmandeavtalet och lokala löneprinciperna har kontaktombuden och cheferna på enheterna tillsammans haft genomgång med alla medarbetare på banken. Det har stärkt medarbetarnas tillit till både ledningen och klubbstyrelsens arbete.

Maries historia visar hur transparens, dialog och samarbete kan skapa långsiktiga förbättringar både för förtroendevalda, medarbetare och chefer.

Maries tre tips till dig som förtroendevald

  • Jobba partsgemensamt – det vill säga tillsammans hela vägen i processen. Sitter vardera part på egen kammare är risken att man kommit för långt i den egna agendan och har svårare att lyssna in den andra partens krav eller önskemål. Då blir det också svårare att enas kring ett gemensamt resultat.
  • Var pålästa och prata ihop er kring vad ni vill innan mötet med arbetsgivaren – ha väl underbyggda och motiverade argument till era punkter.
  • Presentera resultatet gemensamt ut till organisationen – stå bakom det både från den fackliga organisationen och från arbetsgivaren. Det visar både att ni från Finansförbundet aktivt jobbar med frågor och att ni gör det på ett förtroendefullt sätt tillsammans med arbetsgivaren.