Du deltar i det systematiska arbetsmiljöarbetet
Du bevakar att arbetsgivaren uppfyller sina skyldigheter enligt reglerna i arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Från den 1 januari 2025 gäller en ny regelstruktur för Arbetsmiljöverkets föreskrifter, kända som AFS:arna. Tidigare fanns 67 föreskrifter och allmänna råd, som nu blivit till 15 nya.
Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM
Föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete innehåller olika steg som hjälper dig att arbeta effektivt med arbetsmiljön. SAM-hjulet visar de viktigaste aktiviteterna som återkommer i detta arbete.
Du deltar i arbetsmiljöronder
En skyddsrond är ett sätt att undersöka hur arbetsmiljön ser ut på arbetsplatsen. En skyddsrond kan ske genom att man går runt och tittar på den fysiska miljön på arbetsplatsen, eller genom samtal i en arbetsgrupp utifrån en checklista där de anställda får berätta hur de upplever sin arbetsmiljö. Resultatet av undersökningen ger ett underlag för att kunna identifierar risker i arbetsmiljön och vidta åtgärder i förbyggande syfte.
Skyddsronder är en viktig del av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM), som syftar till att kontinuerligt förbättra arbetsmiljön, utvärdera och förebygga risker. Skyddsronder kan omfatta alla områden inom arbetsmiljön, såsom fysiska risker kopplade till exempelvis arbetsplatsens utformning eller hot och våld. De kan också ta upp organisatoriska och sociala risker som påverkar vår psykiska hälsa, såsom stress, konflikter och kränkningar.
Viktigt att tänka på vid en skyddsrond:
- Sam-snurran: En modell som beskriver hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ser ut. Arbetet ska ske kontinuerligt och pågå hela tiden.
- Delaktighet: Både arbetsgivare, arbetsmiljöombud och anställda ska vara med och bidra.
- Regelbundenhet: Skyddsronder ska genomföras regelbundet.
- Riskbedömning: Resultatet av en skyddsrond gås igenom av arbetsgivare och skyddsombud tillsammans, för att identifiera de risker som finns och bedöma hur allvarliga de är.
- Åtgärder: Konkreta åtgärder för att avlägsna eller minska identifierade risker. Allvarliga risker ska åtgärdas omgående. Det som inte kan åtgärdas omgående ska läggas in i en åtgärdsplan.
- Utvärdering: Efter varje skyddsrond utvärderas resultatet av genomförda förbättringar.
Riskbedömningar och framtagande av handlingsplaner
Du deltar aktivt i riskbedömningar och upprättandet av handlingsplaner, för att åtgärda framkomna risker som en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Andra arbetsmiljöfrågor
Du deltar i arbetet med alla arbetsmiljöfrågor som till exempel planering vid införandet av ny teknik, arbetsorganisation och processer/arbetssätt, nya/förändrade lokaler, arbetstid, rehabilitering och arbetsanpassning. För ditt uppdrag är det viktigt att du får en grundutbildning så att du har tillräckliga kunskaper så att du kan utföra ditt uppdrag.
Huvudarbetsmiljöombud - vad innebär det?
Om det finns fler än ett arbetsmiljöombud inom företaget ska klubben utse ett av dem till huvudarbetsmiljöombud. Med uppgift att samordna ombudens verksamhet och vara ett stöd åt de lokala arbetsmiljöombuden. I övrigt har du samma uppgifter, rättigheter och skyldigheter som arbetsmiljöombudet.
Specifika uppgifter
- Samordna arbetsmiljöombudens verksamhet.
- Ingå i övergripande arbetsmiljökommittén.
- Lyfta frågor som berör fler än ett arbetsmiljöområde
(skyddsområde). - Ta fram utbildningsplaner för arbetsmiljöombuden.
Film om arbetsmiljöombudets uppdrag
Se denna korta film om ditt uppdrag: