Hur arbetet organiseras och vem som gör vad bestämmer ni som är fackliga representanter. Vanligtvis finns ett kontaktombud per kontor/avdelning som leds och samordnas av en klubbstyrelse.
Så kommer du igång
Gör en anmälan du till arbetsgivaren. Med stöd av förtroendemannalagen kan du då exempelvis arbeta fackligt på arbetstid.
Om du har en klubb ska klubbordförande anmäla dig till Finansförbundet. Annars anmäler du dig direkt till kansliet.
Genom introduktion och kurser får du den kunskap och de verktyg du behöver för att kunna utföra ditt uppdrag. Du behöver gå Finansförbundets grundutbildning Påverka för att komma igång med ditt fackliga arbete.
Anmäl dig till grundutbildningen Påverka
Fackligt arbete - en introduktionsfilm
En introduktion i föreningskunskap hos Sensus
Se filmen nedan om den svenska partsmodellen och kollektivavtalet.
Berätta för dina arbetskamrater att du är facklig representant. Uppmana dem att vända sig till dig. Fråga vad de förväntar sig av dig.
Du har rätt att arbeta fackligt på betald arbetstid.Gör en plan över hur mycket tid du behöver. Prata med din chef för att tillsammans göra en plan för hur dina andra arbetsuppgifter ska minskas.
Ta hjälp av klubbstyrelsen eller den fackliga rådgivningen.
Ta kontakt med klubbstyrelsen och andra kontaktombud för att ta reda på vilka förväntningar som finns på dig. Kontrollera vad ditt uppdrag innehåller för uppgifter och befogenheter. Om du också valts till arbetsmiljöombud representerar du samtliga anställda i arbetsmiljöfrågor.
Medlemmarna önskar mer aktivitet och kommunikation på arbetsplatsen. Du har en viktig roll i det arbetet.