– Att du har ett omfattande anställningsavtal är extra viktigt om inget kollektivavtal finns på arbetsplatsen. Villkor som regleras i policys eller personalhandbok kan arbetsgivaren ensidigt ändra eller ta bort, utan diskussion med de anställda eller facket. Men det som regleras i ditt enskilda avtal är arbetsgivaren bunden att följa, så länge ditt anställningsavtal gäller. Något av det viktigaste att få med direkt i ditt anställningsavtal är villkoren för tjänstepension, sjuklöne- och föräldrapenningutfyllnad samt rätt till årlig lönerevision, säger Roma Uddin, Gruppledare Förhandling och Medlemsservice.
Kollektivavtal ger ett grundpaket av vilkor
När du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal får du automatiskt ett grundpaket med villkor som du inte behöver förhandla fram själv. Arbetsgivaren kan inte ensidigt ändra villkoren i avtalet.
Roma Uddin, Gruppledare Förhandling och Medlemsservice
Inget kollektivavtal på jobbet - det här behöver du tänka på
- Arbetstid
- Bonus, provision och rörliga lönedelar
- Försäkringar
- Föräldraledighet
- Lön
- Semester
- Sjukdom
- Tjänstepension
- Traktamente, tjänstebil och resor i tjänsten
- Uppsägning och uppsägningstid
- Övertid och ersättning
Arbetstid
Standardmåttet för en heltidstjänst är 40 timmar/vecka enligt arbetstidslagen. Undersök om det finns andra villkor i företagets policy eller se till att du förhandlar om bättre villkor för arbetstid i ditt anställningsavtal.
Bonus, provision och rörliga lönedelar
Olika former av rörliga lönedelar regleras inte i lagstiftningen så om det förekommer på ditt företag ska du se till att det framgår tydligt i ditt anställningsavtal vad som gäller. I annat fall kan arbetsgivaren ensidigt besluta att förändra villkoren när de vill det.
Försäkringar
Via kollektivavtal omfattas ofta medarbetarna av olika försäkringslösningar. Till exempel erbjuds tjänster och ersättning i samband med omställning och uppsägningar, utfyllnad av lön i samband med sjukdom eller föräldraledighet, TFA (trygghetsförsäkring vid arbetsskada) och livförsäkring.
Många arbetsgivare erbjuder olika försäkringar även utan kollektivavtal, men då är det så kallade ensidiga utfästelser. Dessa förmåner har arbetsgivaren rätt att dra in eller förändra när de vill. Se till att du känner till vad som står i ditt anställningsavtal och vad som är policy på företaget.
Föräldraledighet
Att vara föräldraledig innebär att du inte får lön från arbetsgivaren utan istället tar ut föräldrapenning från Försäkringskassan. Många arbetsgivare med kollektivavtal kompletterar till viss del med en så kallad föräldralön. Ta reda på om arbetsgivaren erbjuder någon ersättning eller försäkring som täcker upp delar av mellanskillnaden under din föräldraledighet.
Tänk också på, hur påverkas inbetalningar av tjänstepension när du är föräldraledig? Ta reda på vad som gäller i samband med föräldraledighet och se till att det finns inskrivet i ditt anställningsavtal.
Lön
Det finns ingen lagstiftning i Sverige som reglerar vad som gäller kring lön. Att du har rätt till årlig lönerevision, lönesamtal eller vad som är minimilön följer oftast med kollektivavtal. På många arbetsplatser är det praxis, men du har ingen juridisk rätt att kräva om det inte står tydligt reglerat i ditt anställningsavtal. Säkerställ därför att det finns tydligt inskrivet i ditt anställningsavtal hur och när lönerevision ska ske och ta del av råd och tips om lön.
Om din arbetsgivare inte skulle betala ut din lön eller betalar ut fel lön kan du som medlem i Finansförbundet få hjälp att driva ärendet.
Semester
Enligt lag har alla rätt till minst 25 semesterdagar varje år. Många arbetsgivare erbjuder fler semesterdagar och det är vanligt att förhandla om fler semesterdagar om du tar anställning på ett företag utan kollektivavtal.
Enligt semesterlagen räknas 1 april – 31 mars som semesterår. Kontrollera villkoren för semester på din arbetsplats. När tjänar du in och när har du rätt att ta ut semesterdagar? Försök se till att det står inskrivet i ditt anställningsavtal, även om det finns en policy.
Sjukdom
Att bli sjuk innebär ofta en kraftigt reducerad inkomst. Är du sjukskriven en längre tid får du ersättning från Försäkringskassan istället för lön. Ersättningstaket från Försäkringskassan är 80 procent på lön upp till 10 prisbasbelopp, vilket 2025 motsvarar en månadslön på 49 000 kronor. Många arbetsgivare med kollektivavtal har kompletterande ersättningar eller försäkringar som ger ekonomisk utfyllnad av sjukpenningen under perioder av sjukdom.
Vad gäller på din arbetsplats om du blir sjuk? Erbjuder din arbetsgivare någon löneutfyllnad i samband med eventuell sjukdom? Hur påverkas inbetalningar av tjänstepension? Vilka möjligheter till rehabiliteringsinsatser och företagshälsovård erbjuder arbetsgivaren?
Tjänstepension
Allmän pension tjänar du in på all löneinkomst upp till ett maxtak (för år 2025 är den högsta pensionsgrundande inkomst 50 375 kronor/månad), oavsett anställningsvillkor. Tjänstepension är en förmån som arbetsgivaren kan och ofta erbjuder och är en viktig del av din framtida pension. Det finns flera olika typer av tjänstepensionsavtal och i grunden är tjänstepension ett pensionssparande som din arbetsgivare gör åt dig. Förutom själva sparandet kan det ingå sjukpension, som innebär att om du skulle bli sjukskriven fortsätter arbetsgivaren betala in till din tjänstepension. För att få en överblick över tjänstepensionen bör du inte bara titta på hur stor själva avsättningen till tjänstepensionen är, alltså sparandet, utan också:
- om det ingår sjukpension
- hur sparandet placeras och vilka avgifter som gäller
- om du själv kan göra val för placeringen/placeringarna
Ett kollektivavtal innefattar alltid tjänstepension och kollektivavtalad tjänstepension har ofta fördelen att det är relativt låga avgifter och innehåller sjukpension.
Om du inte alls erbjuds tjänstepension från arbetsgivaren rekommenderar Finansförbundet att du begär/förhandlar om en högre lön. Så att du på egen hand kan pensionsspara motsvarande belopp som om du skulle haft tjänstepension. Finansförbundets kollektivavtal omfattar tjänstepensionsavtalen BTP1 och BTP2, där BTP1 är det vanligaste. Använd Finansförbundets beräkning för BTP1 så kan du se hur mycket högre lön du ska begära/förhandla om för att kunna göra motsvarande pensionsavsättning som BTP1.
Traktamente, tjänstebil och resor i tjänsten
Om du förväntas resa i tjänsten, göra utlägg eller övernatta på annan ort är det bra att detta regleras i ditt anställningsavtal. Hur ersätts du? Vad räknas som arbetstid? Hur får du använda tjänstebilen? En tydlig policy hos arbetsgivaren är alltid bra, men tänk på att villkoren och förmånerna i den kan ändras om arbetsgivaren bestämmer så.
Uppsägning och uppsägningstid
Hur lång uppsägningstid du har ska framgå av ditt anställningsavtal, i annat fall gäller det som står i LAS – Lagen om anställningsskydd. Det är ofta olika uppsägningstider beroende på om du själv säger upp dig, eller om du blir uppsagd av arbetsgivaren. Det beror även på vilken anställningsform du har. Det är viktigt att du vet vad som gäller för dig så att det inte sker några missförstånd.
Om du blir uppsagd har du rätt till ersättning från A-kassan (om du är medlem i A-kassan och uppfyller deras villkor). Som medlem i Finansförbundet kan du också ha rätt till ersättning från inkomstförsäkring.
Övertid, mertid och ersättning
Det finns regler för hur mycket övertid som är tillåtet enligt arbetstidslagen, men det är bra om du känner till villkor och normer kring övertidsarbete på din arbetsplats. Hur företaget ersätter övertidsarbete ska också vara tydligt reglerat i ditt anställningsavtal när det inte finns något kollektivavtal, annars får du ingen ersättning för övertid.
Fem saker du kan påverka om din arbetsgivare inte har kollektivavtal
När det inte finns kollektivavtal är det ännu viktigare att du är medlem i facket. I annat fall är arbetsgivaren inte skyldig att förhandla om exempelvis förändringar som påverkar din anställning. Som medlem får du också arbetsrättslig rådgivning såsom granskning av anställningsavtal, tillgång till lönestatistik och råd kring det som påverkar ditt arbetsliv.
Om ni är flera som är medlemmar i Finansförbundet kan kansliet hjälpa till med att bjuda in till medlemsmöte. Där kan ni tillsammans prata om vad ett kollektivavtal innebär, hur ni vill organisera er på företaget och vad Finansförbundet kan stötta med.
Om det finns en gemensam efterfrågan från er anställda ökar drivkrafterna för arbetsgivaren att teckna kollektivavtal. Hur kommer det sig att de valt att inte ha kollektivavtal och är det något de har övervägt att skaffa? Känner arbetsgivaren till vilka fördelar det för med sig?
Arbetsmiljölagen gäller för alla arbetsplatser. Det är arbetsgivaren som är ansvarig för att kontinuerligt och systematiskt undersöka, riskbedöma, åtgärda och kontrollera arbetsmiljön så att ingen blir sjuk eller skadad av sitt arbete. Finns det minst fem anställda ska det utses arbetsmiljöombud och är det fler än 50 anställda ska det även finnas en arbetsmiljökommitté där arbetsgivaren tillsammans med arbetsmiljöombudet bevakar arbetsmiljön. Om det saknas arbetsmiljöombud kan Finansförbundet göra ett arbetsplatsbesök i egenskap av Regionalt Arbetsmiljöombud. Då kan vi föra dialog med arbetsgivaren och även samla medarbetarna så att ni får välja era arbetsmiljöombud.
Som medlem kan du alltid vända dig till Finansförbundet för råd och stöd. Om arbetsgivaren inte följer gällande lagstiftning kring exempelvis semester, arbetsmiljö, föräldraledighet eller arbetstider kan Finansförbundet kalla till förhandling med arbetsgivaren och företräda dig som medlem. Vi behov kan Finansförbundet även driva frågor om arbetmiljö vidare till Arbetsmiljöverket och frågor om till exempel semester till Tingsrätt.
Relaterat innehåll


