Ulrika Boëthius kommer vara på plats med en delegation från Finansförbundet för att bidra till UNI:s arbete. Här berättar hon mer om Finansförbundets internationella engagemang och vilka frågor som ligger i fokus.
Vad innebär det att åka på UNI:s Världskongress?
- Det innebär möten med fackligt engagerade över hela världen. Vi ska komma ihåg att den svenska modellen med kollektivavtalade rättigheter och god arbetsmiljö ses som en självklarhet i Sverige, men att på många håll i världen är arbetsförhållandena mycket dåliga. Det är mycket givande att få den påminnelsen och det brukar alltid ge nya, viktiga insikter. Men det innebär också att vi rent konkret ska vara på plats för att med vår demokratiska rätt påverka UNI:s riktning för kommande verksamhetsår.
Hur startade ditt internationella engagemang?
- Jag har “alltid” ansett att det behövs en balans mellan arbetsgivares och arbetstagares intressen. I Sverige balanserar vi med kollektivavtal som görs upp mellan parterna. Det är en klok modell som lämnar utrymme till dem som känner till arbetsförhållandena inom varje sektor att forma sin vardag. I en alltmer globaliserad värld kan oseriösa arbetsgivare konkurrera ut de arbetsgivare som vill vara schysta genom att ge medarbetarna låga löner och dålig arbetsmiljö. Om vi inte hjälper arbetstagare i andra länder att organisera sig och få till bra villkor riskerar vi alltså att schysta, svenska företag konkurreras ut och att arbetstillfällen försvinner.
- År 1981 tog Finansförbundets kongress ett beslut om att avsätta 1 % av medlemsavgiften till s.k. solidaritetsarbete. När jag började arbeta fackligt blev jag intresserad av varför. Jag tänkte att det ju fanns andra organisationer som borrade brunnar och delade ut nödhjälp. Men när jag förstod att det vi gjorde var att stärka demokratin på det område som vi kan, finansbranschen, då insåg jag vikten och vidden av den insatsen. Under många år var jag ansvarig för förbundets biståndsprojekt och kunde på plats se vilken nytta medlemmarnas pengar gjorde.
Varför är det viktigt att Finansförbundet engagerar sig i internationella frågor?
- Fackliga rättigheters vikt stannar inte vid Sveriges gränser. I takt med att finansmarknadens aktörer blir alltmer globala måste också vårt arbete vara det. Flera av de arbetsgivare som har kollektivavtal med Finansförbundet är aktiva på flera marknader, där arbetsvillkor kan variera kraftigt. Genom internationellt engagemang kan vi stärka fackliga rättigheter i andra länder och på köpet skydda de avtal som finns i Sverige.
Vilka frågor kommer du att hålla mest fokus på under kongressen?
- Eftersom odemokratiska krafter ökar sitt inflytande över hela världen är jag mest intresserad av hur den samlade fackföreningsrörelsen kan vara en global motkraft till dessa.
Vad hoppas du kunna ta med dig hem till Sverige och Finansförbundets arbete?
- Jag tror att det under rådande världsläge med oro för nya pandemier, nya och pågående krig, mycket höga räntor, ökande priser, odemokratiska krafter, backlash för kvinnors och andra gruppers rättigheter, så behöver vi hopp. Eftersom fackföreningsrörelsen grundas på de mänskliga rättigheterna och eftersom den har så många medlemmar är den en stark kraft som kan bidra till en bättre värld.