Avtalet innehåller tydliga spelregler för vad som gäller på företaget. Du kan ägna mindre tid åt personal- och villkorsfrågor och mer tid åt verksamheten.
Så fungerar ett kollektivavtal
Enkelt uttryckt är ett kollektivavtal en samling regler som kompletterar den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Det gäller för alla anställda på arbetsplatsen oavsett om de är fackligt anslutna eller inte. Reglerna i kollektivavtalet är minimiregler. Du som arbetsgivare kan alltid komma överens om ännu bättre villkor, utöver kollektivavtalet.
- Det sparar tid. Det går fortare att förhandla om löner och villkor med en fackklubb, än med alla anställda.
- Ditt företag uppfattas som en seriös arbetsgivare.
- Fredsplikt: Tecknar du kollektivavtal garanteras du fredsplikt under avtalsperioden.
- Bättre tjänstepension för de anställda. Avgifterna är lägre i de kollektivavtalade tjänstepensionerna än i de privata individuella tjänstepensionerna. På det viset går mer pengar till pensionen.
- Det blir allt vanligare att kollektivavtal finns med som ett krav vid upphandlingar.
- Trygghetsförsäkring för arbetsskada ger ersättning till anställda som skadas i tjänsten. Utan arbetsskadeförsäkring har den som får en skada ingen möjlighet till ersättning utan att stämma företaget.
- Flexiblare arbetstidsregler: Med kollektivavtal finns möjlighet att komma överens med den lokala fackklubben om mer flexibla arbetstidsregler än vad som står i Arbetstidslagen.
- Annan turordning: Det finns även möjlighet att komma överens med den lokala fackklubben om en annan turordning än den som föreskrivs i LAS.
Ett kollektivavtal med Finansförbundet består av flera avtal som reglerar olika områden och villkor, bland annat:
- Avtal om löner och allmänna villkor. Här regleras bland annat anställningsformer, arbetstid, semester, ersättning vid sjukdom och föräldraledighet, lön, tjänstledighet, övertidsersättning samt uppsägning.
- Avtal om tjänstepension BTP och TGL. Genom avtalet ges de anställda på ditt företag en kompletterande tjänstepension (BTP) utöver den allmänna – statliga - pensionen. De får även en tjänstegrupplivförsäkring (TGL) som ger ersättning till efterlevande vid dödsfall.
- Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA).
Finansförbundet tar inte ut någon avgift för att teckna avtal. Alla kostnader kopplade till avtalet går till de anställda.
De försäkringsbaserade delarna i kollektivavtalet ersätter de eventuella privata försäkringar du har i dagsläget. Detta innebär huvudsakligen följande kostnader för dig som arbetsgivare:
- BTP 1(tjänstepension): 4,5 procent på månadslön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (för 2021 cirka 42 625) och 30 procent på månadslöner över den summan. För en anställd med en månadslön på 30 000 kronor blir kostnaden 1 350 kronor i månaden.
- Övriga försäkringsdelar som sjukpension, barnpension och arbetsskadeförsäkring med flera påverkas i viss mån av de anställdas ålder, kön och lön. För en man på 30 år med 30 000 kronor i månadslön blir kostnaden cirka 234 kronor i månaden.
Gå med i en arbetsgivarorganisation..
Finansförbundet rekommenderar alla arbetsgivare inom finansbranschen att ansluta sig till Bankinstitutens Arbetsgivarorganisation, BAO. Ditt företag omfattas då av kollektivavtal, förhandlingsstöd, juridisk rådgivning, hjälp med avtalstolkningar samt aktuell och relevant branschinformation.
… eller teckna ett hängavtal
Om du som arbetsgivare inte är medlem i en arbetsgivarorganisation kan du istället teckna ett så kallat hängavtal. Då skriver du under på att följa de kollektivavtal som finns mellan Finansförbundet och BAO. Företaget måste också teckna ett pensionsavtal med en godkänd försäkringsgivare.