– Uppsatsen har fokus på EU-förordningen för digital operativ motståndskraft DORA (Digital Operational Resilience Act). Jag har själv erfarenhet av att arbeta med regelverksefterlevnad och med uppsatsen kunde jag lyfta blicken gällande ämnet och få ett helhetsperspektiv, säger Christian Dohrendorf.
Helhetsperspektiv vid införande av DORA
Med sin masteruppsats vill Christian Dohrendorf visa på och betona just vikten av att se helheten när nya regelverk införs.
– Regelverksfrågor påverkar många på en arbetsplats och samhället i stort. Det finns en rad aspekter man bör tänka på när det ska införas och det är inte alltid lätt att se helheten. I arbetslivet har man överlag ofta fokus på en enskild fråga och löser den. Uppsatsen ska ge ett helhetsperspektiv och hjälp till ett bättre och mer effektivt införande av DORA, fortsätter han.
Huvudinsikter och utmaningar vid införande av DORA
Uppsatsen ger en indikation på de största hindren av ett införande av DORA kan medföra utifrån olika perspektiv. Den visar också övergripande möjliggörande åtgärder för att kunna införa DORA på ett mer effektivt sätt.
– Om det inte sker en medveten implementering kan det uppstå negativa effekter. De flesta är nog överens om att DORA i grunden är bra och har ett gott syfte. I princip alla regelverk har ett gott bakomliggande syfte, men det kan uppstå oväntade följdeffekter när de sedan implementeras, säger Christian Dohrendorf.
Han lyfter även fram vikten av att tänka bredare än bara digital motståndskraft.
– Med tanke på hur omvärlden ser ut är digital motståndskraft bara en del i den totala beredskapen. Vi behöver också lyfta och tänka på demokratisk och psykologisk motståndskraft och ställa om hur vi pratar och kommunicerar kring det. I den frågan är fackförbund väldigt viktiga.
Dohrendorf påpekar också att införandet av komplexa regelverk som DORA kan få konsekvenser, särskilt för mindre företag. Införande av DORA innebär också att stora datamängder insamlas och kraven på både företag och tillsynsmyndigheter är därmed höga.
Vinsten av Finansförbundets stipendium
– Jag blev väldigt glad och tacksam att det jobb jag gjort tagits emot väl och ger ett värde. Det roligaste är att få komma och presentera och diskutera ämnet för Finansförbundets styrelse. Det är tillsammans vi tar frågor vidare, säger Christian Dohrendorf.
Christans tips för att lyckas med sin uppsats
- Våga! Det är aldrig för sent att börja med en utbildning och ta steget att skriva en uppsats. Ta tillfället i akt att växa genom utbildning.
- Välj rätt ämne. Välj ett ämne som du tycker är intressant men också kan ge ett värde till andra. Du behöver inte kunna allt, du lär dig mycket genom att skriva en uppsats.
- Nätverka. Genom ditt arbete med uppsatsen kommer du få möjlighet att nätverka och knyta till dig värdefulla kontakter. Som framtida arbetsgivare och samarbetspartners.
– Helhetsperspektiv kan i början upplevas spretigt och det är mycket informationsinsamling. Det är lätt att fastna i detaljer. Här har jag fått träna på att växla perspektiv och se helheten. Hitta en bra metod för att ordna informationen och strukturera den. Sätt en process för arbetet och ta småpauser. Sitt inte en hel dag och sen inte alls i tre dagar för att du är helt slut, avslutar Christian Dohrendorf.