Vi hör allt fler exempel på hur det finansiella systemet används av kriminella för att lura till sig pengar genom bedrägerier mot privatpersoner eller företag, men också för att dölja brottsvinsters ursprung och slutdestination. Med vårbudgeten föreslår regeringen nu tillskott till myndigheter som på olika sätt arbetar för att strypa den kriminella ekonomin. Det är positivt att mer myndighetsresurser tillförs för att stoppa pengaflödet från brottslig verksamhet. För att riktigt skärpa arbetet mot den kriminella ekonomin behöver också finansanställda rätt förutsättningar i arbetet mot penningtvätt.
Finansanställdas arbete mot penningtvätt utgör en viktig del av samhällets totala förmåga att förebygga och förhindra den allvarliga brottsligheten. Möjligheten att tjäna pengar är ofta den största drivkraften bakom organiserad brottslighet. Men för att pengarna ska kunna användas behöver de först tvättas. Det är i de finansiella företagen som redskapen finns för att förhindra att brottsvinster på detta sätt placeras och flyttas vidare för att dölja det brottsliga ursprunget. Det är redskap som finansanställda också använder dagligen i sin yrkesutövning. Finanspolisens årsrapport för 2023 visade att inrapporteringen till finanspolisen av misstankar om penningtvätt eller terrorfinansiering ökar stadigt. 90 procent av misstankerapporterna förra året kom från banker och övrig finansiell sektor, medan bara 1 procent kom från myndigheter.
Finansanställda har alltså en nyckelroll för att förebygga och förhindra att det finansiella systemet används som brottsverktyg.
Idag görs också stora insatser inom banker och andra finansiella företag för att förebygga, upptäcka och rapportera misstänkta företeelser. Ambitionsnivån i det arbetet behöver höjas ytterligare om vi på allvar ska vända utvecklingen. För att lyckas med detta behöver arbetet bedrivas med hänsyn till de anställdas arbetsmiljö, trygghet och personliga integritet. Hot och våld utgör redan stora problem för medarbetare med kundnära arbetsuppgifter.
Ingen aktör kommer ensam kunna lösa utmaningen med den kriminella ekonomin. Det kommer behövas en gemensam kraftsamling från hela samhället. Finansförbundets medlemmar kommer spela en central roll i detta arbete.
Ulrika Boëthius, ordförande Finansförbundet