Hur ser du på de kommande tre åren?
– Finansförbundets roll i finansbranschen är viktigare nu än någonsin. Nya aktörer äntrar marknaden och finansanställdas roller och utbildningsbakgrund förändras. Vi som förbund ska vara starkt organiserat och verka för en hållbar förändring av branschen för medlemmarna.
Du har varit ordförande sedan 2012 – hur har branschen förändrats under den tiden?
– För tio år sedan var inte frågor om distansarbete och AI/integritet lika stora som nu, EU:s reglering av finansmarknaden för att motverka framtida kriser var väldigt intensiv, hållbarhetsfrågorna hade kommit upp på dagordningen men var inte lika framträdande.
– Blickar vi tillbaka på den verksamhetsinriktning som Finansförbundets kongress antog 2012, är frågorna ganska lika de vi diskuterar idag; arbetsmiljö, medlemmars inflytande, rätten till kompetensutveckling och förtroendet för branschen. Och det förvånar mig inte alls, de fackliga frågorna är eviga och kräver konstant bevakning och utveckling. Finansförbundets uppgift är att värna de fackliga värderingarna genom alla tider, oavsett ekonomiskt läge och politiskt styre, men i takt med både bransch och samhällsutveckling.
Vad kan förtroendevalda och medlemmarna förvänta sig?
– Ännu tuffare tider, både ekonomiskt och med större krav på nya kompetenser. För att klara det kommer vi alla tillsammans behöva arbeta ännu mer intensivt för att möjliggöra förbättringar av medlemmarnas villkor i en bransch som ständigt förändras.