Finansförbundet vill belysa hur hållbar finans påverkar finansanställda, finanssektorn och samhället i stort samt ge förslag på initiativ som kan stärka företagens arbete med socialt ansvarstagande och social hållbarhet. I Finansförbundets position paper, som finns att ladda ner under rubriken Relaterade länkar, kan du läsa förbundets position i sin helhet. Nedan följer en sammanfattning.
Vad är hållbar finans?
Det finns ingen entydig definition av hållbar finans, men den mer vedertagna tolkningen hos företag är att man tar hänsyn till hållbarhetsparametrar för miljö, samhälle och styrning i samband med affärs- och investeringsbeslut. Det handlar om att integrera hållbarhet i riskhanteringen i hela verksamheten. En hållbar ekonomisk tillväxt förutsätter transparens och långsiktighet på finansmarknaden och i ekonomin som helhet.
Utgångspunkten för hållbar finans är att ett företags eller en organisations långsiktiga ekonomiska utveckling inte sker på bekostnad av den miljömässiga och sociala hållbarheten. Vissa ser ekonomisk hållbarhet som ett medel att uppnå målen om ekologisk och social hållbarhet, men alla aspekter av hållbarhet hänger ihop.
Hur påverkas finanssektorn av omställningen?
Finanssektorn påverkas i stor utsträckning av omställningen till en hållbar ekonomi och ett hållbart samhälle. Sektorn har en speciell koppling till flera globala hållbarhetsmål, men det är inte primärt sektorns verksamhet i sig som påverkar klimatet. Finanssektorns påverkan på klimatet uppstår främst i samband med kreditgivning och andra tjänster som till exempel banker erbjuder. Klimatförändringarna och omställningen skapar också nya risker och nya affärsmöjligheter för företagen.
Det politiska trycket har dock ökat och omställningen behöver accelereras och bli mer genomgripande. Finanssektorn behöver nu ta ett tydligt ansvar för hur verksamheten påverkar samhället och miljön - både i sin egen verksamhet, och i sina externa investeringar.
Finansförbundets ställningstaganden inom hållbar finans:
- Socialt ansvarstagande och social hållbarhet behöver komma högre upp på dagordningen hos finansföretagen och på politikernas agendor.
- Finanssektorn ska bidra till och främja en socialt och ekonomiskt rättvis klimatomställning (just transition).
- De sociala hållbarhetsmålen behöver prioriteras och finansieras parallellt med övriga globala hållbarhetsmål eftersom de hänger ihop.
- Finansförbundet är en viktig samarbetspartner i hållbarhetsarbetet och särskilt när det gäller socialt ansvarstagande och social hållbarhet i finanssektorn.
- Anställda ska ha inflytande i och vara delaktiga i arbetet med hållbar finans. De anställdas perspektiv är viktiga att ta hänsyn till och inkludera i omställningsarbetet.
- Finansförbundet tycker att förslaget om en social taxonomi är bra för att finansiera och stärka arbetet med de sociala hållbarhetsmålen, men upplever att metoden för att ta fram, tillämpa och uppnå önskat resultat är utmanande. Fackligt inflytande och delaktighet är viktigt i detta arbete.
- Finanssektorn är en del av lösningen och en central möjliggörare för en effektiv omställning mot en hållbar ekonomi, ett hållbart samhälle och en god levnadsmiljö.
- Finanssektorn ska ta ansvar för hur den ekonomiska verksamheten påverkar människor och miljö både i den interna verksamheten och externt genom investeringar och utlåning inom ramen för de globala hållbarhetsmålen.
- Finanssektorn ska säkerställa att alla medarbetare har god kompetens inom hållbarhetsfrågor och bra förutsättningar för att bidra till omställningen. Anställda ska ges tid och möjlighet att kompetensutveckla sig inom hållbar finans och möjlighet att ge välinformerade råd och jämförbar information om hållbara investeringar/hållbart sparande.