God glimrande jul! I skrivande stund ser landskapet sagolikt vintervackert ut utanför fönstret och jag har hängt upp julstjärnan. Tiden för glögg, raggsockor och levande ljus, tillsammans med omtänksamma julklappar är äntligen här.
Vad ligger på din önskelista i år? För egen del hoppas jag att det kommer ligga en fint inslagen klapp med högre kunskap om den svenska modellen under många julgranar. Frågan om huruvida Sveriges partsmodell fortfarande är relevant på en modern arbetsmarknad har ställts flera gånger under det senaste året. Konflikter om medarbetares villkor och önskan om kollektivavtal på stora internationella bolag har blivit mediala snackisar. Går den svenska modellen att tillämpa på bolag som rör sig på en global arbetsmarknad? Är det verkligen nödvändigt när dessa bolag ändå ger bra villkor?
Svaret är ja! Självklart är kollektivavtal fortsatt viktiga för såväl svenska arbetsgivare som löntagare. Drygt 90 procent av alla anställda i Sverige omfattas av kollektivavtal. Avtalen är utformade och specialanpassade för små och stora bolag i alla branscher och att ge fler förmåner utöver det förhandlade avtalet går alldeles utmärkt. Under de senaste 100 åren har vi mött industrialisering, finanskriser, teknikutveckling, digitalisering och globalisering - och partsmodellen har utvecklats och fungerat framgångsrikt under all denna förändring. Det kommer den göra framöver också. För att den är flexibel. Den höga anslutningen och goda samarbetet mellan parterna är världsunik och ger oss en stabil och trygg arbetsmarknad med generellt sett, goda villkor. Tradition och ett gott liv åt alla – helt i julens anda!
Högre facklig anslutning
En julklapp jag själv önskar mig är högre facklig anslutning. Den svenska modellen förutsätter att svenska arbetstagare är medlemmar i ett fackförbund och att företagen är anslutna till en arbetsgivarorganisation. Det ger oss två parter som kan förhandla om villkor; den svenska partsmodellen. Ju fler medlemmar ett fackförbund har, desto större inflytande i dessa förhandlingar ger det. Därför är det otroligt glädjande att se att Finansförbundet växer! Under året har en ökande andel anställda anslutit sig till Finansförbundet. Jag hoppas att de nya medlemmarna känner sig välkomna! Medlemskapet ger inte bara bra förmåner och villkor, utan stärker också förbundet som förhandlande part både lokalt på arbetsplatserna och centralt. Genom de förtroendevalda förhandlas villkor och arbetsmiljön ses över systematiskt, det blir en trygghet för dig som medlem.
Fler kollektivavtal i branschen
Den andra klappen på min önskelista är såklart fler kollektivavtalsanslutna företag inom finansbranschen. Jag hör ibland att partsmodellen skulle begränsa, när det i själva verket är tvärtom. Kollektivavtal är ingen bromskloss för tillväxt utan skapar snarare nöjda anställda och smidiga processer som följer svensk lag. Och det finns ingenting som hindrar en arbetsgivare från att både få tryggheten i ett kollektivavtal och ge bättre villkor till sina anställda än det som står i avtalen. En arbetsgivare inom finansbranschen som blir delägare i Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation (BAO) får tillgång till rådgivning från en arbetsgivarorganisation som kan finansfrågor och ett avtal med Finansförbundet, en facklig part som är insatt i såväl regulatoriska frågor som specifika behov för finansanställda. Det underlättar för dialog och utveckling. Avtalet garanterar dessutom arbetsro under avtalsperioden (som för övrigt gäller tillsvidare med nuvarande avtal).
Så, en glimrande god jul önskar jag er alla – såväl förtroendevalda, som medlemmar som schyssta arbetsgivare! Jag önskar också både nya medlemmar och nytillkomna kollektivavtalsanslutna finansföretag välkomna in i värmen av den svenska modellen och jag hoppas att 2024 blir kollektivavtalens år.
God jul och gott nytt år!
Ulrika Boëthius, förbundsordförande Finansförbundet