Samma år som bankrånen upphör helt ser vi en topp i antal rapporteringar om penningtvätt. I Finanspolisens senaste rapport går det att läsa att antalet misstankerapporter har ökat från lite över 19 000 år 2018 till över 45 000 år 2022. 75 procent av misstankerapporteringen kommer från bankerna, men så gott som samtliga aktörer i rapporten har ökat sin rapportering under det senaste året.
Bankerna och finansföretagen står för den grundläggande finansiella infrastrukturen och utgör navet för alla finansiella transaktioner. I princip alla pengar som ska tvättas behöver passera banksystemet i något skede. Så länge det förekommer kriminella aktiviteter som genererar svarta inkomster kommer försök till penningtvätt att göras. Inte sällan utförs dessa brott av aktörer som har ett stort hot- och våldskapital att tillgå, vilket sätter Finansförbundets medlemmar rakt i stridslinjen i jakten på att komma till rätta med den här typen av brottslighet. Det är en direkt konsekvens av att de har långtgående skyldigheter att identifiera och förhindra försök till penningtvätt. Att det resulterar i ökat hot och våld på arbetsplatsen är tydligt i Finansförbundet rapport från 2021. I enkätsvaren går det att läsa om fruktansvärda situationer som satt djupa spår i den enskilde medlemmen som drabbats. Mer än hälften av alla grova trakasserier, hot och våldsamma situationer som finansanställda har utsatts för har uppstått i samband med penningtvättrelaterade situationer.
När Finansförbundets medlemmar berättar om de hot de upplever kan det låta så här; ”Kunden beskrev mitt hus och var det låg någonstans”, ”en kund formade händerna till en pistol och ´sköt´ mig” eller att en kund sagt ”Skicka pengarna nu och inte imorgon din jävla fitta”. Av de som utsatts för hot från kunder uppger 28 procent att de efteråt haft negativa psykiska eller fysiska besvär som de kopplar till den inträffade händelsen. Den siffran är ännu högre för dem som utsatts för våld i tjänsten. Hälften uppger att de fått psykiska eller fysiska men efter händelsen. Det här är självklart helt oacceptabelt.
Att finansbranschen har och ska ta ett stort ansvar för att förhindra den här typen av brott är självklart. Men finansbranschen kan inte ensamt stoppa penningtvätten. Sedan den 1 januari 2023 har Finanspolisen fått ökad insyn i andra finansiella institut. Det är bra men det tar inte bort det ökade samhällsproblemet.
Finansbranschens arbete för att försvåra penningtvätt är mycket viktigt och bör fortsätta intensifieras. Men för att verkligen kunna förhindra och motverka de problem och skador som penningtvätt innebär för de anställda, samhället och det finansiella systemet, måste hela problemet med den finansiella brottsligheten angripas. Trots att lagstiftningen kring penningtvätt vid ett flertal tillfällen skärpts under de senaste tio åren och trots att finansbranschen kraftigt intensifierat sitt arbete mot penningtvätt har brottsligheten ökat och den svarta ekonomin vuxit under samma period.
Den naturliga slutsatsen av detta är att finansbranschen och dess anställda inte ensamma kan stoppa penningtvätten. Problemet måste angripas på flera fronter samtidigt och av många aktörer tillsammans med ett tätt samarbete med polismyndigheten.
Ulrika Boëthius, ordförande Finansförbundet