Sparbanken Skåne prisas då de är första bank i landet att meddela att de har uppnått jämställda löner för likvärdigt arbete inom ramen för branschprojektet ”Lika lön”. I motiveringen till utmärkelsen lyfts bland annat, engagemang, samverkan och att systematiska rutiner gör skillnad.
- Jag är otroligt glad, priset är ett bevis på det arbete som har gjorts i så många år. Ska det bli någon skillnad krävs det att någon har tid att titta på siffrorna. Tittar man på medianlönerna och ser att det finns strukturella skillnader så måste man gräva djupare – jämföra och synliggöra.
Löneskillnaderna måste synliggöras
Elin har varit fackligt aktiv sedan 2006 och engagemanget för jämställda löner har funnit med lika länge, men växte sig ännu starkare när hon fick sin dotter 2008 och började tänka på hennes framtid. Elin började titta närmare på lönerna på sin arbetsplats och kunde se strukturella fel mellan personers löner och jämförelsevis mellan könen. Medianåldern var densamma men medianlönen i vissa yrkesroller skiljde sig med så mycket som 3 000 kronor.
Arbetet med att se över löneskillnaderna har nu pågått i flera år och fackklubben och arbetsgivaren har jobbat ihop sig och tagit fram ett upplägg som de förfinat år från år. Det handlar i första hand om att utbilda och informera. I arbetet har bland annat ett årshjul tagits fram för att visa att löneprocessen pågår hela året, en löneutbildning för alla chefer har införts samt en modell för att kunna betygsätta lika arbete och hitta strukturella fel.
– Det är lätt att säga lika och jämställda löner, men att leva upp till det är desto viktigare, att visa på var pengarna tar vägen. Så fort vi synliggör det så får vi kraft för att fortsätta kämpa.
Arbetet måste fortsätta
Men för Elin tar inte arbetet med jämställda löner slut här, även om priset är ett bevis på ett lyckat arbete, finns det fortfarande mycket kvar att göra. Nu tittar hon på hur snittilldelningen ser ut mellan män och kvinnor inom hela finansbranschen, och det är tydligt att det råder skillnad mellan könen.
- För män är snittilldelningen 1900 kronor och för kvinnor 1400 kronor sett till hela finansbranschen. Det är en skillnad på 500 kronor. När man tittar på det i procent låter det kanske inte så mycket, men när vi tittar på det i kronor så är skillnaden stor. Vi kan inte fortsätta skylla på att det är för att kvinnor tjänar mindre, det är en grundläggande rättighet att få lön för prestation inte efter kön.