Vad var ditt startskott att engagera dig i Finansförbundet? När jag ställer frågan till medlemmar jag möter har svaren ofta bottnat i en vilja att förändra, påverka och skapa inflytande på jobbet, för att kollegor ska må bättre. De fackliga frågorna är eviga och blir aldrig omoderna – även om de över tid möjligen ändrar karaktär. Jag tror inte att man kan överskatta betydelsen av fackligt engagemang.
När jag var 20 år och nyanställd på mitt första bankkontor, utsattes en av mina kollegor för sexuella trakasserier av en kund. För att inte behöva stå ensamma i liknande situationer igen bestämde vi oss för att ta fram ett kodord som signalerade hjälp. Vi hade diskuterat vad som behövde ändras, vi funderade ut en lösning och fick chefen och resten av arbetsgruppen med oss på förslaget. Det blev mitt startskott och första steget i min fackliga resa från kontaktombud till ordförande i Finansförbundet.
Men även om fackligt engagemang är evighetsaktuellt har de flesta fackförbund i Sverige upplevt medlemstapp och minskande organisationsgrad, även Finansförbundet. Nu syns dock ett trendbrott i medlemsutvecklingen för förbundet! Medlemsantalet ökar i finansbranschens största fackförbund.
Att det blir allt fler medlemmar som väljer att gå med och engagera sig gör mig otroligt stolt och glad. När vi är många ”finansförbundare” får vi större inflytande och kan lägga mer kraft bakom vår dialog för bättre villkor. Det ökade medlemssiffrorna är ett kvitto på att rätt frågor ligger på agendan. Nästa kvitto fick jag när den senaste mätningen i Nöjdhetsindex säger att 74 procent skulle rekommendera Finansförbundet.
Och med rätta, vi är ett branschförbund med särskild expertis i finansfrågor. Det gäller till exempel vilka regleringar som ska gälla för branschen, något som är viktigt för alla medarbetare - vare sig man arbetar i kundkontakt eller med IT-utveckling eller något helt annat. Att företagen i branschen har bra förutsättningar är ju i sig en förutsättning för goda arbetsvillkor i branschen. Men vi är också experter i de traditionellt fackliga frågorna. Alla förtroendevalda, medlemmar och kanslianställda tillsammans gör Finansförbundet starkt. På de arbetsplatser där förtroendevalda finns närvarande, ökar möjligheterna att använda hela kollektivavtalet och dess förhandlingsutrymme och bra förmåner. Undersökningar visar dessutom att där det finns ett ombud på arbetsplatsen så mår också medarbetarna bättre.
Även om jag är stolt, glad och rätt nöjd med att konstatera att Finansförbundet blir allt starkare så fortsätter självklart det fackliga arbetet. Innan jag önskar alla en glad sommar vill jag därför be var och en om två små uppgifter; Jag önskar att du rekommenderar Finansförbundet för en kollega!
Just din rekommendation och uppmaning att gå med kanske utgör någon annans historia och startskott i deras fackliga engagemang. En historia som de kanske i sin tur berättar för nya potentiella medlemmar om 20 år.
Och den andra uppgiften; Koppla av, koppla ner och koppla ur under semestern! Nya krafter kommer behövas framöver.
Glad Sommar!
Ulrika Boëthius, förbundsordförande