Det har knappast undgått någon att Sverige står inför en ny ekonomisk situation. Riksbanken har chockhöjt räntan och inflationen är den högsta på många år. Det här får självklart en effekt på många privatpersoners hushållskassa. Kommande löneöversyner kommer att bli komplicerade, menar Ulrika Boëthius, samtidigt som hon tar stöd i historien för att hitta rätt väg framåt.
– Det här är en situation som påverkar hela samhället. Under nästan åtta år har vi haft en mycket låg och till och med negativ styrränta. Vi kommer nu behöva ställa in oss på en lågkonjunktur och hög inflation under en tid. Det är inte första gången Sverige står inför ett högt inflationsläge. Vi kan lära oss av historien, till exempel eskalerade en hög löneutveckling inflationen under 1970- och 1980-talen, säger hon.
Hur kommer situationen att påverka lönerörelsen?
– Jag kan med ärlighet säga att det är ett knepigt läge. Som arbetstagare behöver vi förstå det ekonomiska läget, men sett till den egna löneutvecklingen är det inte alltid lätt att känna samma förståelse. Jag vet att många medlemmar är oroliga inför sitt lönesamtal. Men oavsett inflation är det lika viktigt som under andra år att arbetsgivarna ger en löneökning som är rimlig utifrån parametrar som till exempel roll, prestation och utveckling. Att ha en hög inflation är inget skäl att hålla nere en lön, men vi behöver förbereda oss på att en reallöneökning kanske inte blir aktuellt just i år.
– Det är också viktigt att poängtera att Finansförbundets avtal ser lite annorlunda ut än många andra branschers. All lönesättning sker lokalt. Det innebär ett extra stort ansvar för varje arbetsgivare att sätta skäliga och rättvisa löner. Hur framtiden ser ut kan vi bara sia om, men ser vi historiskt har finansbranschen sett en god löneutveckling under många år.
Hur kommer Finansförbundet att arbeta för att säkra goda löner?
– Finansförbundets lönepolicy anger att målet är att varje medlem ska kunna påräkna en reallöneutveckling över tid. Om arbetsgivarna inte lever upp till det kan avtalet komma att sägas upp.
– Som fackförbund har vi också i uppgift att värna och bevaka den svenska modellen där vi ingår partsgemensamma avtal med arbetsgivarna. På många sätt blir det extra viktigt i tuffa tider som denna. Med de medel som står till buds och enligt de processer som finns ska medlemmarnas villkor värnas.
Varför är en lönekompensation för inflationen inte en bra idé?
– Under inflationen på 1970- och 1980-talen krävde fackförbunden högre löneökningar för att kompensera för inflationen. Det spädde på det dåvarande inflationsläget ytterligare. Idag är så gott som samtliga andra förbund överens om att det inte är rätt väg att gå.
– Samtidigt måste medlemmarnas hushållsekonomi gå ihop och här behöver arbetsgivarna också agera på ett sådant sätt att deras medarbetare faktiskt har en trygg hushållsekonomi. Vi ser fram emot viktiga samtal med arbetsgivarna om detta. Dessutom måste politiker och riksbank sätta in de åtgärder som krävs för att komma tillrätta med inflationsläget.