I en ny rapport från Finansförbundet skildras arbetsmiljökonsekvenserna av den eskalerande finansiella brottsligheten i finansbranschen. Tre av fyra finansanställda upplever att finansiell brottslighet påverkar deras arbetsmiljö mer idag än för fem år sedan. Var fjärde har upplevt hotfulla situationer med koppling till misstänkt finansiell brottslighet och över hälften upplever ökad stress och press.
– Det är oacceptabelt att de finansanställda pressas allt hårdare i arbetet mot finansiell brottslighet. Arbetsgivarna måste ge de finansanställda rätt förutsättningar för det brottsförebyggande arbete de utför dagligen, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.
Konsekvenser av den finansiella brottsligheten
Finansförbundets rapport bygger främst på den enkät som skickades ut till samtliga yrkesverksamma medlemmar i september 2024, men även på ett fokusgruppsamtal med förtroendevalda i Finansförbundet. Ett urval ur enkätsvaren om hot och stress offentliggjordes redan under hösten 2024 och nu har Finansförbundet alltså sammanställt hela enkätresultatet i en ny rapport.
Hanna Byström, vd på Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation, BAO, har tagit del av rapporten.
– Det blir tydligt när man läser den hur tufft vårt nuvarande samhällsklimat är. Det påverkar förstås alla branscher, men i finansbranschen blir det särskilt allvarligt eftersom det påverkar förtroendet för hela det finansiella systemet, säger hon.
Hanna Byström, vd BAO.
Hanna Byström vill samtidigt lyfta fram en mer hoppingivande del av Finansförbundets rapport: hela 97 procent av de tillfrågade instämmer i att de finansanställda spelar en viktig roll i att motverka finansiell brottslighet.
– Att så gott som alla finansanställda inser vilken samhällsviktig roll de har, det är verkligen positivt. Tala om att ha ett meningsfullt arbete. Det finns ett väldigt stort engagemang och en vilja att göra skillnad, säger hon.
Kampen mot finansiell brottslighet riskerar motarbetas
Finansförbundets Ulrika Boëthius ser dock att den starka viljan att bidra i kampen mot den finansiella brottsligheten riskerar att motarbetas, inte bara av yttre hot från de kriminella utan även av upplevelsen att inte räcka till.
– De finansanställda vill självklart göra sin del. Men arbetsgivarna har ett stort ansvar i att se till att de finansanställdas får tillräckligt med tid, adekvat utbildning och rätt verktyg för att kunna arbeta med detta på ett hållbart sätt, säger Ulrika Boëthius.
Enligt rapporten vittnar 43 procent av de svarande om att de känner sig otillräckliga i arbetet mot finansiell brottslighet. En överrepresentation finns här bland medarbetare i kundnära roller och även bland anställda som angett att man arbetar med juridik och compliance eller direkt med Anti Money Laundering, AML.
Stort behov av bättre IT-systemstöd
Ulrika Boëthius hänvisar till att rapporten visar att 39 procent av de svarande efterlyser mer tid för arbetet och att 48 procent vill se mer kompetensutveckling. Allra tydligast pekar enkätsvaren på behovet av bättre IT-systemstöd, 72 procent svarar att det vore en av de viktigaste förändringarna för att förbättra arbetet mot den finansiella brottsligheten.
– Det finns en tydlig risk i att arbetsgivaransvaret brister när det kommer till dessa delar. Det påverkar säkerheten och arbetsmiljön negativt, vilket samtidigt motverkar det viktiga arbetet mot finansiell brottslighet, säger Ulrika Boëthius.
Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.
Enligt Hanna Byström för arbetsgivarna en ojämn kamp mot klockan när de måste ligga före de kriminella och samtidigt hinna utbilda medarbetare i nya system och metoder.
– Det kommer hela tiden nya krav och branschen behöver utvecklas konstant i det. Vi kommer nog aldrig kunna befinna oss på en platå där allt finns på plats. Det kommer fortsätta vara en pågående resa, inte minst ur ett arbetsmiljöperspektiv i partsdialogen, säger hon.
"Jättebra att få det bekräftat"
När det gäller de finansanställdas höga efterfrågan på bättre it-system försäkrar Hanna Byström att bankerna just nu jobbar mycket med just detta.
– Då är det ju jättebra att få bekräftat att det är något som är så pass efterfrågat av medarbetarna, säger hon.
När det kommer till att utse de främsta åtgärderna som arbetsgivarsidan behöver sätta in för att motverka utvecklingen som träder fram i rapporten, är Ulrika Boëthius och Hanna Byström överens.
– Arbetsmiljöarbetet behöver utvecklas ytterligare, just för att den typ av information som träder fram i Finansförbundets rapport snabbt ska komma upp på bordet och kunna åtgärdas lokalt, säger Ulrika Boëthius.
Högaktuellt sedan bankrånens tid
Hanna Byström utser också arbetsmiljöarbetet till den viktigaste nyckeln och något som behöver fortsätta bedrivas systematiskt i branschen. Hon pekar på att säkerhetsfrågorna har varit högaktuella i finansbranschen ända sedan bankrånens tid.
– Det viktiga är att ständigt identifiera eventuella nya frågor och arbetsmiljörisker. Det är ett partsgemensamt arbete som behöver fortsätta att utföras av arbetsgivare, chefer och arbetsmiljöombud tillsammans, säger Hanna Byström.
Ulrika Boëthius håller med om att det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen är viktigt för att åtgärda dessa risker.
– Arbetsgivaren behöver fortsätta att göra löpande riskbedömningar tillsammans med arbetsmiljöombuden. Och här är Finansförbundets förtroendevalda väldigt engagerade i att tillsammans med arbetsgivaren hitta lösningar som passar varje arbetsplats, säger Ulrika Boëthius.
Text: Klara Ledin Höglund