Kvinna sitter i soffa med laptop i knäet
Sara Yonadam, Delivery Lead och klubbordförande på Klarna. Foto: Jonas Eng

Från turbulens till nytändning på Klarna

Börsnotering, USA-expansion och slumpvisa drogtester. ”Det här är större än ett jobb för mig”, säger Sara Yonadam om ordföranderollen i Finansförbundets klubb på Klarna – som föddes med akut kejsarsnitt för ett år sedan.

To English version

– När jag får ge stöd till medlemmar som befinner sig mitt i sina största utmaningar, då känner jag att det här är ett livskall. 

Så beskriver Sara Yonadam förtroendeuppdraget hon axlade vårvintern 2024, när hon blev ordförande för Finansförbundets nyfödda klubb på Klarna. Bolaget hanterar ungefär hälften av alla onlineköp i Sverige, men har större ambitioner än så. Runt hörnet väntar USA-expansion och börsnotering, i takt med en aldrig sinande ström av tekniska innovationer. 

Kort sagt – det händer en hel del på det svenska enhörningsföretaget. 

– Det är väldigt spännande att jobba på Klarna som hela tiden välkomnar nya saker. Framför allt AI-frågorna och allt som kommer ur det är superintressant. Det här är ett oskrivet blad, som vi får vara med om att skriva på, säger Sara Yonadam om sin roll som Delivery Lead, som innebär att hon leder och äger leveransen av tekniska initiativ inom banken. 

Ett akut kejsarsnitt 

Den 3 november 2023 tecknades kollektivavtal mellan Klarna och Finansförbundet efter att banken gått med i BAO, arbetsgivarna inom bank och finans. Processen om kollektivavtal på Klarna hade tidigare drivits av Unionen och Sveriges Ingenjörer under flera år och när parterna inte kom överens varslade facken om en strejk, som avblåstes när det stod klart att banken gått med i BAO.


Sara Yonadam

Ålder: 40 år.
Titel: Delivery Lead och ordförande för Klarnaklubben.
Bor i: Södertälje.
Familj: Man och tre barn. 

Den första tiden med Klarnaklubben beskriver Sara Yonadam som surrealistisk. Här handlade det inte om en lokal klubb som vuxit organiskt, utan en nybildad klubb med 700 medlemmar som nyligen bytt fackförbund. Trebarnsmamman Sara Yonadam gör en talande liknelse: 

– Styrelsen föddes som genom ett akut kejsarsnitt. Det var bra att Finansförbundet centralt gav oss support, för allt gick väldigt snabbt och det var mycket att sätta sig in i.  

”Jag var väl rustad att klara av det” 

Den turbulenta förhandlingstiden hade skapat splittringar i klubben, som yttrade sig i ett högt tonläge. Det här valde den nya styrelseordföranden att adressera direkt.  

– Jag var tydlig med att det inte fanns någon anledning till att låta misstänksamhet gro, och tryckte på att vi behövde jobba tillsammans framåt. Men jag var beredd på att det kunde bli stormigt, det var faktiskt därför jag tackade ja till ordförandeskapet. Jag visste att jag var väl rustad för att klara av det, säger Sara Yonadam.  

Under våren lyckades klubbstyrelsen säkra en generell löneökning med två procent. Detta var inte självklart när kollektivavtalet tecknades, eftersom Klarna fick behålla delar av sin befintliga lönemodell.  

– Jag tror inte riktigt att medlemmarna förstått att det kunde varit noll procent generell löneökning under 2024, för det hade arbetsgivaren rätt till innan vi omförhandlade detta. Vi borde ha kommunicerat det bättre.  

Men efter sommaren, när medlemmarna fått tid att smälta vårens turbulens, kom den verkliga vändningen. Förtroendet inom klubben byggdes upp bit för bit – inte minst i rummen där enskilda medlemmar fick stöd i förhandlingar med arbetsgivaren.  

Fler vinster vid förhandlingsbordet 

En annan viktig vinst var införandet av jämlik övertidstidsersättning för beredskapstid. På Klarna har alla anställda en jourvecka följt av en ledig dag och ersättningen har tidigare baserats på yrkesroll.  

– Vi lyckades få igenom samma ersättning för alla och det är jag väldigt stolt över. Självklart ska det inte spela någon roll om man jobbar som programmerare eller med kundtjänst, vi måste värdera människors privatliv lika, säger Sara Yonadam.

Hur fungerar samarbetet med arbetsgivaren?  

– Jag tycker att det fungerar väldigt bra. Det här med att styrelsen föddes som genom ett akut kejsarsnitt gäller ju inte bara för oss, utan också för arbetsgivaren. Jag har stor respekt för att man på väldigt kort tid ställde om från att inte ha kollektivavtal till att ha det.  

Hur har det låtit i förhandlingsrummet, när ni har pratat om USA-expansionen till exempel?  

– Finns det orosmoln bland medlemmarna ger vi en röst åt dessa. Min övertygelse, baserad på egen erfarenhet av ledarskapspositioner, är att ledningen har rätt att veta hur snacket går hos fotfolket. Jag har förmedlat det ofiltrerade ekot från organisationen och fått ett empatiskt och lösningsorienterat bemötande tillbaka. Min uppfattning är att ledningen vill ha en konstruktiv dialog och göra rätt. 

Så var även fallet när det meddelades att Klarna skulle börja med slumpvisa drogtester på arbetsplatsen. 

– Ledningen var tydlig med att man ville ta del av medarbetarnas tankar och funderingar och jag pratade personligen med ledningsgruppen och uttryckte vad medlemmarna var oroliga över.

Vill bidra på ett konstruktivt sätt 

Rivstarten för Finansförbundets lokala klubb på Klarna ser inte direkt ut att följas av stiltje. Sara Yonadam pekar särskilt på allt som händer inom AI-området. Klubbstyrelsens mål är att vara med och ta fram en modell för kompetensutveckling för medarbetare vars arbetsuppgifter tas över av AI.  

– Jag har tänkt mycket på framtiden det senaste kvartalet. Visionen är att vi i klubben ska vara en värdefull stakeholder bland andra stakeholders inom företaget. Vi vill kunna bidra med medarbetarperspektivet på ett konstruktivt sätt, som gör Klarna bättre. Alla vinner på att företaget har nöjda och trygga anställda, säger Sara Yonadam och tillägger: 
 
– Det här är större än ett jobb för mig. 

Klarna

Klarna grundades 2005 i Stockholm och är i dag en av världens ledande aktörer inom betalningslösningar. Företaget erbjuder direktbetalning, olika former av ”prova först och betala senare”-tjänster samt avbetalningar. 85 miljoner aktiva konsumenter och 575 000 butiker i 26 länder använder tjänsterna. Klarna har 3 800 anställda, varav 1 600 är anställda i Sverige. 

Text: Alice Lindén
Foto: Jonas Eng

To English version

Relaterade länkar

Facket för dig i finans­bran­schen

  • 30 000 medlemmar med olika yrkesroller
  • Inkomstförsäkring
  • Förhandlings- och rättshjälp
  • Personlig rådgivning
  • Unik branschspecifik lönestatistik
  • Karriärtjänster