Överallt i världen ser vi tecken på hur regeringar alltmer begränsar friheter för sin egen befolkning. Friheter som vi i Sverige lätt tar för givet. Friheter som utgör själva basen för medlemskap i föreningar som Finansförbundet och som är grundläggande för finansbranschen som helhet.
För första gången på 20 år tillhör ofria samhällen inte längre undantagen. 2025 har världen faktiskt färre demokratier än autokratier enligt V-dem som är världens mest omfattande demokratimätning. De senaste årens mätningar vittnar om att graden av demokrati har rasat till 1985 års nivå – det vill säga före kalla krigets slut.
Nu införs höga nya tullar och onödiga handelskrig inleds. I Ungern har parlamentet precis godkänt en ny lag som förbjuder Prideparader. I Turkiet och Serbien ser vi i skrivande stund hur fredliga demonstrationer möts med tårgas, batonger och ultraljudsvapen.
Sverige en av världens få liberala demokratier
Även i Sverige uppmäts en försvagning gällande yttrandefrihet och en ökning av hatpropaganda. Vi lever dock i ett av de få länderna– endast 29 länder i världen enligt senaste mätningen– som fortsatt är en stark liberal demokrati.
Denna demokratiska backlash sker samtidigt som det även pågår fler väpnade konflikter där stater är inblandade än vid någon annan tidpunkt sen andra världskriget. Det har nu gått hela tre år sedan Rysslands påbörjade sitt fullskaliga invasionskrig i Ukraina. Ett krig som starkt påverkar livet för miljontals ukrainare men även svensk säkerhet och Sveriges ekonomiska prioriteringar.
Parallellt med detta ser vi den nya Trumpadministrationen lägga ner USAID som är världens största givare till internationell utveckling i direkta tal.
När människor i världens värsta oroshärdar lämnas ensamma till sitt öde så ökar även risken ytterligare för radikalisering och människor som migrerar för att fly undan förtryck. Det leder även till fler konflikter som får direkt inverkan på världen och även på Sverige.
En fri marknad bygger på förutsägbarhet
Allt ovan manar därför till eftertanke kring den roll som aktörer som traditionellt har ett annat fokus än demokrati - men vars makt, medel och muskler har stor påverkan på världen - bör göra i dessa omvälvande tider. För frihet och marknad hör ihop.
En fri marknad bygger på förutsägbarhet, öppenhet och tillit. Den kräver rättssäkerhet, yttrandefrihet och respekt för individen. När dessa värden hotas, hotas också finansiell stabilitet, investeringar och hållbart företagande.
Vad kan då du som jobbar som jobbar i finansbranschen göra om du vill bidra till en mer demokratisk utveckling i världen? Här kommer några tips:
Fundera på hur det är på din egen arbetsplats:
Hur påverkar de affärsbeslut ni fattar och de investeringar ni gör demokrati och mänskliga rättigheter?
Stötta världens demokratiförsvarare:
Demokratiförsvarare i världens diktaturer arbetar ofta med risk för sitt eget liv för att kunna bidra med mer frihet åt fler. Mängden aktörer som behöver det privata kapitalets stöd har ökat lavinartat när världens stater backar från sitt ansvar.
Kroka arm med aktörer utanför din egen sfär:
Tycker du att dessa frågor är viktiga även om du inte arbetar med dom till vardags? Kanske är detta tidpunkten att engagera sig eller påbörja ett samarbete med en människorättsorganisation. Just nu behövs oväntade allianser mer än någonsin.
Hanna Gerdes, människorättsjurist, folkbildare och ordförande för Civil Rights Defenders.