Hållbarhet har vuxit till att bli en viktig fråga för såväl anställda som företag inom finansbranschen. 45 procent av de svarande medlemmarna i branschundersökningen Branschtempen anser att hållbar omställning och hållbara investeringar är en av de viktigaste frågorna för branschens utveckling och 33 procent ser det som en engagerande fråga. I EU utvecklas just nu gedigna regelverk för hållbara investeringar, vilket innebär nya behov av kompetensutveckling för finansanställda. Även om finansanställda idag uppger att de har fått utbildning i hållbarhetsfrågor och reglering, tyder också svaren på att det skulle behövas ytterligare utbildning.
- Hållbarhetsregelverken genomsyrar hela verksamheten. Därför måste Finansförbundets medlemmar på alla nivåer i företagen känna sig trygga med att de har rätt kunskap och kompetens för att förstå och efterleva dessa. Alla finansanställda behöver få en djupare förståelse för finanssektorns och den egna verksamhetens roll i omställningen, säger Ulrika Boëthius, ordförande i Finansförbundet.
Finansförbundet ser att en större tyngd bör läggas på de sociala hållbarhetsfrågorna. Bland annat behöver den sociala taxonomin som föreslås utvecklas. Detsamma gäller företagens fokus på medarbetares delaktighet. Branschtempen visar att trots att medlemmarna upplever att företagens hållbarhetsarbete är en integrerad del av verksamheten så anser de att det finns en låg grad av inflytande och delaktighet.
- Om arbetslivet för finansanställda ska vara hållbart över tid, behövs en hållbar finanssektor med hållbar tillväxt. Det innefattar också medlemmarnas välmående och en god arbetsmiljö. Vi kan se att den sociala hållbarheten ofta får stryka på foten, både när det gäller regleringar, arbetsvardag och i jakten på övriga hållbarhetsmål, säger Ulrika Boëthius.
Finansförbundet anser därför att;
- Finanssektorn ska bidra till och främja en socialt och ekonomiskt rättvis klimatomställning (just transition). Här är Finansförbundet en viktig samarbetspartner för att säkra att omställningen sker på ett hållbart sätt.
- Medbestämmande, inflytande och tid för kompetensutveckling är avgörande för en lyckad omställning och ett hållbart arbetsliv.
- Större vikt måste läggas vid finansföretagens sociala hållbarhetsarbete, både internt och externt.