Finansiell brottslighet – "Det är vi som står med störst hotbild"
I Finansförbundets rapport "Det är vi som står med störst hotbild" skildras arbetsmiljökonsekvenserna av den eskalerande finansiella brottsligheten i finansbranschen.
Finansiell brottslighet – ett arbetsmiljöproblem
Tre av fyra finansanställda upplever att finansiell brottslighet påverkar deras arbetsmiljö mer idag än för fem år sedan. Var fjärde har upplevt hotfulla situationer med koppling till misstänkt finansiell brottslighet och över hälften upplever ökad stress och press.
– Det är oacceptabelt att de finansanställda pressas allt hårdare i arbetet mot finansiell brottslighet. De finansanställda måste få rätt förutsättningar för det brottsförebyggande arbete de utför dagligen, säger Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius.
Finansanställdas viktiga roll i att motverka finansiell brottslighet
Rapporten visar även att hela 97 procent av de tillfrågade instämmer i att de finansanställda spelar en viktig roll i att motverka finansiell brottslighet. Samtidigt vittnar 43 procent av de svarande om att de känner sig otillräckliga i arbetet mot finansiell brottslighet.
48 procent vill se mer kompetensutveckling
39 procent av de svarande efterlyser mer tid för arbetet och 48 procent vill se mer kompetensutveckling.
Allra tydligast pekar enkätsvaren på behovet av bättre IT-systemstöd: 72 procent svarar att det vore en av de viktigaste förändringarna för att förbättra arbetet mot den finansiella brottsligheten.

Arbetsmiljöarbetet behöver utvecklas
När det kommer till att utse de främsta åtgärderna som arbetsgivarsidan behöver sätta in för att motverka utvecklingen som träder fram i rapporten, ser Finansförbundet att arbetsmiljöarbetet behöver utvecklas ytterligare på den lokala arbetsplatsen, bland annat genom att arbetsgivaren gör löpande riskbedömningar tillsammans med arbetsmiljöombuden.
– Här är Finansförbundets förtroendevalda väldigt engagerade i att tillsammans med arbetsgivaren hitta lösningar som passar varje arbetsplats, säger Ulrika Boëthius.
Ladda ner och läs rapporten i sin helhet
Slutsatser i rapporten
Finansförbundets slutsats är att arbetsgivarna behöver ge rätt förutsättningar för det brottsförebyggande arbetet, genom att:
- Säkerhetstänket kring anställdas personuppgifter och fysiska säkerhet behöver förbättras, särskilt för anställda som har direkt kundkontakt.
- Resurser behöver säkerställas i form av tid för fördjupad kundkännedom, samt för löpande utbildningsinsatser och kollegialt erfarenhetsutbyte.
- Företagsledning såväl som personalansvariga chefer behöver vara tydliga med att det brottsförebyggande arbetet är lika prioriterat som annan verksamhet. Det innebär bl.a. att även det brottsförebyggande arbetet behöver värderas under lönesamtalen.
- De anställda ska medverka i arbetet med att sätta mål och genomföra de åtgärder som behövs för att skapa en god arbetsmiljö. Finansförbundets förtroendevalda är engagerade i att tillsammans med arbetsgivaren hitta lösningar anpassade till varje arbetsplats, inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
- Finansbranschen börjar och slutar med de anställda. För att en höjd ambitionsnivå mot den finansiella brottsligheten ska ge resultat behöver denna insikt finnas med i det fortsatta arbetet.
Mer om finansiell brottslighet
Från grova, våldsamma rån till sofistikerade och svårupptäckta olagliga handlingar med hjälp av artificiell intelligens. Vi har bara sett början, menar Amir Rostami, nytillträdd professor i kriminologi vid Södertörns högskola.
Så ser framtidens finansiella brottslighet ut
På en bank i södra Sverige arbetar Amanda, som vi kan kalla henne, som Chef för anti financial crime. På grund av hotbilden kan vi varken nämna Amandas riktiga namn eller namnge hennes arbetsplats. Men vi kan ge en glimt in i yrket som AML-analytiker och AML-utredare.
Med finansiell brottslighet i fokus