Senast beslutad av förbundsstyrelsen i november 2024.
Medarbetare, kunder och ägare utgör finansbranschen och utvecklar den tillsammans.
Därför tycker Finansförbundet att:
- Finansbranschen utgör en viktig stomme i samhället och de anställda i finansbranschen har samhällsviktiga arbeten.
- Fackliga organisationer har en viktig roll i utvecklingen av finansbranschen. Medlemmarna och deras företrädare ska ges möjlighet till kontinuerligt inflytande i företagens utveckling och ska bjudas in tidigt i diskussionen i omställningsprocesser.
- Fackliga organisationer ska ha inflytande och möjlighet att påverka myndighetsbeslut i samband med utformandet av reglering och implementering av regelverk som berör den finansiella sektorn.
- Medarbetare som rapporterar om eventuella oegentligheter (visselblåsare) får under inga omständigheter drabbas av repressalier.
Finansbranschen utgör en viktig stomme i samhället. Den möjliggör investeringar och finansiering för enskilda och företag och bidrar till positiv samhällsekonomisk utveckling. Lönsamma företag i finanssektorn bidrar till den ekonomiska stabiliteten i samhället. Kundernas tillit och allmänhetens förtroende är avgörande för bankers och andra finansiella företags verksamhet.
De anställda i finansbranschen har samhällsviktiga arbeten. Medarbetarna har en avgörande roll för en stabil och hållbar finanssektor med högt förtroende och hög servicenivå.
Nordiska finansföretag har mycket att vinna på att konkurrera med kunskap och kunniga medarbetare i stället för lägre löner. Ny och fördjupad kompetens kommer att efterfrågas i framtiden vilket kräver ständigt uppdaterade kunskaper hos medarbetarna. Kunniga medarbetare är finansföretagens viktigaste resurs och rätt kompetens är nödvändigt för att möta konkurrensen i finanssektorn.
Fackliga organisationer har en viktig roll i utvecklingen av finansbranschen. Genom central och lokal påverkan, medbestämmande, samverkan, opinionsbildning och annat påverkar Finansförbundet utvecklingen i finanssektorn och villkoren för de som verkar i den till det bättre. Finansmarknadsreglering ska inte innebära ingrepp i arbetsmarknadsparternas ansvarsområden, varken direkt eller indirekt.
Det är viktigt att Finansförbundet involveras tidigt i omställningsprocesser i företagen och att risk- och konsekvensanalyser upprättas där medarbetarperspektivet tydligt tas i beaktande. Det behöver inte vara den bästa långsiktiga lösningen att välja att flytta verksamheter. Företagen bör i många fall i stället satsa på kompetensutveckling och effektivisering.
Finansförbundet vill se en integrerad finansmarknad med harmoniserade regelverk och tillsynsmekanismer, gemensamma för hela EU – och på sikt globalt. Implementering av direktiv bör ske på liknande sätt i de olika länderna så att konkurrensen inte snedvrids. Det ska inte vara möjligt att välja sätes- eller produktionsland för att undvika kontroll eller konkurrera med lägre kostnader.
Branschen gynnas av sund konkurrens mellan svenska och utländska finansföretag. Fackliga organisationer ska ges möjlighet till inflytande för att säkerställa ett medarbetarperspektiv i samband med utformandet av både reglering och implementering i det enskilda landet.
Medarbetare som rapporterar om eventuella oegentligheter, så kallade visselblåsare, får under inga omständigheter drabbas av repressalier av något slag.