Foto: Johnér/Maskot

Förändringar på jobbet – vad gäller egentligen?

Vilka är dina rättigheter och skyldigheter när det dyker upp oväntade händelser på jobbet? Vi går igenom vad du ska tänka på i fyra situationer som kan uppstå under omorganisationer eller förändringar på arbetsplatsen.

Plötsligt vill min chef att jag ska göra helt andra arbetsuppgifter än tidigare. Måste jag acceptera det?

Det beror på om uppgifterna ryms i din så kallade arbetsskyldighet. Men de flesta som jobbar inom Finansförbundets område är anställda för ”allmänt bankarbete”, vilket innebär att arbetsgivaren har stor frihet att ge nya uppgifter. Men är det så stor skillnad mot tidigare uppgifter att det kan ses som en omplacering till en ny tjänst måste arbetsgivaren förhandla med Finansförbundet först om du är medlem. Prata med ditt fackliga ombud eller medlemsservice.

Har jag rätt att behålla min lön om jag blir omplacerad till en mindre kvalificerad tjänst?

I Finansförbundets kollektivavtal finns ett lönesänkningsskydd som innebär att arbetsgivaren inte får sänka lönen utan att facket godkänner det. Det man tittar på är dels om det verkligen är rätt person som omplacerats, dels om det verkligen är rätt tjänst som personen omplacerats till. Även om båda kriterierna uppfylls kan Finansförbundet ändå bedöma att personen har så mycket kompetens att det är motiverat med en högre lön för den aktuella tjänsten, om än inte lika hög lön som på den tidigare tjänsten.

Arbetsgivaren har erbjudit sig att ”köpa ut” mig, hur ska jag tänka?

Som medlem kan du kontakta din lokala klubb eller Finansförbundets medlemsservice för att se om det är ett bra erbjudande eller inte. De har mycket erfarenhet och kan guida dig till ett lämpligt beslut.

Med mitt nya schema måste jag avsluta mitt arbetspass så sent att jag inte hinner hämta mitt barn på förskolan, är det verkligen okej?

Lagen säger att arbetsgivare ska underlätta för de anställda att kombinera föräldraskap och jobb. Men det betyder inte att man har en fullständig rätt att få de arbetstider man vill, det beror på vad det är för verksamhet. Om det till exempel är en telefonbank med kvällsöppet kan man vara skyldig att arbeta kvällspass. Men om företaget har kollektivavtal behöver de förhandla med facket om man inte kan komma överens med den anställda, om det rör kvälls-, natt- eller helgarbete.

Relaterade länkar

Rådgivning och juridisk hjälp

När det är förändringar på gång och du är osäker på om du måste acceptera dem kan du alltid rådgöra med Finansförbundet. Prata med ditt lokala ombud eller Finansförbundets medlemsservice.

Kontakta oss

Medlemskap hos oss

  • Personlig rådgivning
  • Inkomstförsäkring
  • En plattform att engagera dig
  • Förmånliga rabatter
  • Unik branschspecifik lönestatistik
  • Person- och sakförsäkringar
  • Förmånliga bo- och medlemslån