Så jobbar Finansförbundet med jämställdhet och mångfald

Finansförbundet arbetar förebyggande och målmedvetet med diskrimineringsfrågor och har egna experter på området. Finansförbundet kan guida dig kring lagar, begrepp och arbetsgivarens skyldigheter samt vad kan du göra om du blir utsatt?

Finansförbundet arbetar aktivt med jämställdhet både på arbetsplatserna och i samverkan med andra aktörer. Förbundet genomför undersökningar och driver opinion med kampanjer och artiklar. Utbildningar och seminarier är också en självklar del i vårt arbete med jämställhet och mångfald.

Centrala Jämställd­hets- och mång­falds­kom­mittén, CJMK

Finansförbundet och Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, BAO arbetar tillsammans för att bidra till ökad jämställdhet och mångfald i branschen. Det här gör kommittén:

Annas jämställdhets- och mångfaldspris instiftades 1993 till minne av Anna C Persson-Collert. Priset delas årligen ut till enskild person, företag, klubb, projekt eller arbetsgrupp inom bank- och finansbranschen för goda insatser inom jämställdhets- och mångfaldsarbetet.

Exempel på aktiviteter som prisats:

  • Insatser för ökad inkludering
  • Insatser för ökad jämställdhet och/eller mångfald bland chefer eller arbetsgrupper
  • Insatser för ökad integration
  • Insatser för att underlätta kombination av arbete och föräldraskap
  • Insatser mot stereotyper och fördomar
  • Insatser som lett till jämställda löner
  • Samhällspåverkande initiativ

Med priset vill CJMK uppmärksamma initiativ och arbeten som främjar jämställdhet och mångfald. 

Nominera kandidat till Anna-priset

Projektet "Lika lön" är ett exempel på en partsgemensam överenskommelse mellan Finansförbundets och Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation, BAO. Syftet är åtgärda osakliga löneskillnader för lika och likvärdigt arbete i bank- och finansbranschen. 

Finansförbundet ingår i "Lön hela dagen" som arbetar för att jämställda löner och villkor. Rörelsen är sammanslutning av politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer, kvinnorörelsens organisationer. Män har lön hela dagen 08.00-17.00, kvinnor har inte det. Projeket jobbar för det självklara, att även kvinnor ska ha lön hela dagen istället för att jobba gratis efter ett visst klockslag.

Centrala Jämställdhets- och mångfaldskommittén tar årligen fram statistik om om kvinnor och män inom bankbranschen. Sifforna bygger på BAO:s och Finansförbundets gemensamma statistik. Du som är förtroendevald har tillgång till siffrorna. 

Förebygg och åtgärda diskriminering, senaste statistiken

Finansbranschens stora mångfaldsdag genomförs under hösten varje år. Dagen samlar chefer, medarbetare, fackliga företrädare och andra intresserade. Den innehåller spännande föreläsningar och utdelning av priser och stipendier.

Mångfaldsdagen 2024
Mångfaldsdag som arrangeras av BAO:s och Finansförbundets jämställdhets- och mångfaldskommitté kommer i år att äga rum den 21 november, kl. 10-14. Delta på plats i Stockholm eller digitalt. 

Programmet är fullspäckat och bjuder på flera intressanta talare, bland annat Aygül Kabaca, VD på Make Equal, som håller en interaktiv föreläsning där knepiga frågor berörs på ett lustfyllt sätt. Under dagen kommet även Annas Jämställdhets- och Mångfaldspris att delas ut. 

Anmäl dig till Finansbranschens stora mångfaldsdag 2024, digitalt eller fysiskt! 

Vill du göra skillnad?

Gå med i Finansförbundet och jobba för jämställdhet- och mångfald.

Bli medlem i Finansförbundet

Kontakta ansvarig ombudsman med dina frågor

För dig som student

stipendium finansförbundet
Har du skrivit en uppsats med tydlig koppling till jämställdhet och/eller mångfald? Varje år belönar CJMK en uppsats med en prissumma om 20 000 kronor.
Ansök om stipen­dium
Ta del av uppsatserna som belönats med stipendium från CJMK.
Uppsatsvinnare

Facket för dig i finans­bran­schen

  • Kan branschen du jobbar i
  • 30 000 medlemmar med olika yrkesroller
  • Förhandlings- och rättshjälp
  • Karriärtjänster
  • Personlig rådgivning
  • Unik branschspecifik lönestatistik
  • Partipolitiskt obunden
  • Seminarier och föreläsningar