Belönande uppsatser om jämställdhet och mångfald

Finansförbundet och Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, BAO:s jämställdhets- och mångfaldskommitté, CJMK, delar varje år ut ett uppsatsstipendium.

Uppsatsvinnare 2024

Centrala jämställdhets- och mångfaldskommittén har beslutat att Ella Filipsson och Elin Gustafsson är mottagare till 2024 års stipendium om 20 000 kr för uppsatsen ”Att investera jämställt - utmaning eller möjlighet? En kartläggning av riskkapitalbolagens framsteg och utmaningar för att bryta könsgapet inom det investerade kapitalet”.

Bank- och finansbranschens uppsatsstipendium 2024 innebär att Finansbranschens Centrala Jämställdhets - och Mångfaldskommitté årligen delar ut ett uppsatsstipendium för att sprida kunskap om forskning och nytänkande inom jämställdhets- och mångfaldsområdet.

Mottagare av 2024 års stipendium är uppsatsen ”Att investera jämställt - utmaning eller möjlighet? En kartläggning av riskkapitalbolagens framsteg och utmaningar för att bryta könsgapet inom det investerade kapitalet” författad av Elin Gustafsson & Ella Filipsson från Civilekonomprogrammet med inriktning Företagsekonomi vid Linköpings Universitet.

Uppsatsen fokuserar på en stor könsrelaterad utmaning idag - frågan om jämställdhet inom det investerade kapitalet: Endast 0,5% av det investerade kapitalet går idag till kvinnliga entreprenörer i Sverige. Ämnet är omdebatterat och högt aktuellt i en riskkapitalbransch som växer sig allt större och starkare. Det ställs idag många fler och större institutionella krav på just jämställdhet i samhället och riskkapitalbolagen behöver därför ta hänsyn till jämställdheten för att bli ansedda som legitima bolag och därmed bidra i sin roll till samhällsutvecklingen. Studien visar att kvinnliga entreprenörer är starkt eftertraktade i branschen idag.

Uppsatsen syftar till att analysera faktorerna bakom den ojämställda fördelningen av det investerade kapitalet samt att kartlägga investerares bild av vad som krävs samt belysa vilka utmaningar som finns för att överkomma könsgapet i branschen. Uppsatsskrivarna har också definierat och utvecklat en modell med fyra olika "drivare" som belyser var de största utmaningarna föreligger och hur riskkapitalfonderna aktivt kan arbeta med dessa för att öka sin andel jämställda investeringar.

Genom att utse ”Att investera jämställt - utmaning eller möjlighet? En kartläggning av riskkapitalbolagens framsteg och utmaningar för att bryta könsgapet inom det investerade kapitalet" till årets uppsats vill Centrala Jämställdhets- och Mångfaldskommittén belysa något som vi tycker ligger helt i tiden. Vinnarna har i sin uppsats kommit med förslag på åtgärder som fokuserar på vad branschen kan göra och nästa steg väntar på att tas.

Samhället är redo, branschen verkar också vara mogen och vilja ta nästa kliv för att ta ett större ansvar i att lyfta fram fler duktiga kvinnliga entreprenörer och därmed öka entreprenörernas möjligheter till utveckling av sina affärsidéer och tillgodose sitt behov av investeringskapital. Förhoppningsvis kan denna uppsats bidra till att vara den tändande gnistan i utvecklingen.

Centrala Jämställdhets- och Mångfaldskommittén påpekar än en gång vikten av att företagen speglar samhället som det verkar genom att främja ett inkluderande arbetsklimat vilket bidrar till att skapa en attraktiv bransch för alla - oavsett kön, könsidentitet eller uttryck, etnicitet, religion, sexuell läggning, funktionsvariation eller ålder.


Belönade uppsatser

År 2024, Att investera jämställt - utmaning eller möjlighet? Av Ella Filipsson och Elin Gustafsson.

År 2023, Varsågod att klättra upp i trädet. Av Emma Rohdin och Elin Hoffman.

År 2022, Organisationers strävan att spegla samhället. Av Elin Ernér Andersson & Lotta Hillerdal

År 2021, Är karriärmöjligheter inom banksektorn lika oavsett bakgrund? En kvalitativ fallstudie om en Storbanks inkluderande mångfaldsarbete. Av Johanna Berg och Amanda Öberg.

År 2020, Artificiell intelligens och gender bias En studie av samband mellan artificiell intelligens, gender bias och könsdiskriminering. Av Hanna Lycken

År 2019, Hur fungerar Birgitta och Noel i en arbetsgrupp? Av Astrid Ernstsson, Oliver Johansson och Simon Rissler

Studentmedlem hos oss

  • Gratis medlemskap
  • Möjlighet till uppsatsstipendium
  • Rådgivande samtal
  • Förmånliga försäkringar
  • Begåvningstester
  • Branschspecifik lönestatistik
  • Feedback på ansökningshandlingar
  • Hjälp med anställningsavtal
  • Rabatter på resor, hotell med mera