Bankernas handlarrum är av tradition mansdominerade och omgärdade av myter. När miljön skildras på film är det ofta stökigt och högljutt.
− Det är det arvet jag kämpar för att få bort, säger Philip Erlandsson.
Han menar att miljön i handlarrummet, och normerna som har bakats in i den, avskräcker många potentiella talanger. På 1980- och 1990-talen kunde det vara motiverat att skrika för att snabbt nå fram med information till berörda kollegor, men den tekniska utvecklingen har förändrat jobbets förutsättningar.
− Numera får alla informationen digitalt men vi har ändå fortsatt att skrika åt varandra. Utan rätt hantering från ledarna på golvet kan detta leda till en psykologiskt otrygg arbetsmiljö, säger han.
Fysiska miljön en del av arbetet
Philip Erlandsson och medarbetarna på hans avdelning, Fixed Income Sales, jobbar sedan 2017 systematiskt med jämställdhet, mångfald och inkludering som affärsmål.
Under ett föredrag på Finansförbundets och BAO:s mångfaldsdag i november berättade han om modellen som de har arbetat utifrån. Det är en trappa med fem steg: Inkludering, kompetenshöjning, arbetsmiljö, affärsresultat och prestation.
Philip Erlandsson beskriver hur mångfaldsarbetet, och nytänkandet som det har fört med sig, har gett ringar på vattnet inom verksamheten. När ett beslut om en omfattande renovering av Nordeas handlarrum fattades, passade man på att inkorporera ombyggnationen i mångfaldsarbetet.
− Vårt mål var att gemensamt skapa det finaste rummet i regionen och industrins högst presterande handlarrum, säger Philip Erlandsson.
Förr var det viktigt att handlarrummen var stora och öppna, så att rätt personer kunde höra varandra skrika, men så är det inte idag, konstaterar han.
− De här rummen var så stora att det kunde sitta människor där och jobba tillsammans i decennier utan att någonsin träffas, säger han.
Idag tror han att det viktigaste för att nå framgång är just att skapa möjlighet för möten.
− Nya interaktioner leder till nya idéer, säger han, och berättar att de under renoveringen har tänkt mycket på hur medarbetarna kommer att röra sig i lokalen, med målet att underlätta spontana möten.
Arbetar för åldersmångfald
Att man har lyckats öka andelen kvinnor tror Philip Erlandsson beror på att man genom att utmana normerna har fått fler kvinnor att söka sig till enheten, och vilja stanna kvar. Han tror också att de inom ledningen har blivit mer medvetna om hur man rekryterar rättvist.
Det är just för framgångarna på jämställdhetsområdet som Philip Erlandsson och hans enhet har prisats, men jämställdhetsfrågorna är del i ett större mångfaldsarbete.
− Vi jobbar till exempel stenhårt nu för att få mer åldersmångfald, säger han.
Han ser ett stort engagemang för mångfaldsfrågor bland sina medarbetare. Att inkludera och engagera så många som möjligt tror han är en nyckel till att nå framgång.
Samtidigt tror han att man som chef ska akta sig för att lägga för mycket fokus på en eventuell motstridig minoritet.
− Du måste försonas med att du kanske inte kommer få med dig alla.
Text: Charlie Olofsson