Autism Sverige uppskattar att mer än hälften av alla i Sverige som har en autismdiagnos är arbetslösa. Många skulle egentligen kunna ha högkvalificerade jobb, men stängs ute från arbetsmarknaden på grund av snäva normer för hur man ska vara, menar Malin Allard.
− Det är mycket kompetens som inte nyttjas idag, säger hon.
Att det är så ser hon varje dag på jobbet.
Anlitas av flera banker
Unicus erbjuder framför allt systemutvecklingstjänster och flera av deras kunder är banker. Malin Allard ser att arbetsgivare som väljer bort personer med autismdiagnos missar både kvalificerade medarbetare och nya perspektiv.
− Många som har autism tänker i andra banor jämfört med personer som inte har det, och det är verkligen en tillgång när man sitter och ska lösa ett problem tillsammans, säger hon.
Hon betonar att alla med autism är individer och olika. Samtidigt finns det sådant som ofta förenar. Många som har autism upplever till exempel sociala situationer som utmanande. Många har också svårt att filtrera bort störningar i omgivningen.
− Hittar man sätt att hantera utmaningarna på arbetsplatsen blir det inga problem, men om man inte gör det kommer det bli svårt, säger Malin Allard.
På Unicus får till exempel alla medarbetare brusreducerande hörlurar, och det är okej att ha dem på sig i lunchrummet.
− Alla vet att det betyder att man behöver tid för återhämtning. Det handlar inte om att man är otrevlig.
Delade tips på mångfaldsdagen
I en föreläsning på Finansbranschens stora mångfaldsdag, som arrangeras av BAO och Finansförbundet, gav Malin Allard tips till arbetsgivare och kollegor kring hur man skapar en arbetsplats där personer med autismdiagnos välkomnas.
Det kan till exempel handla om hur man formulerar sina jobbannonser.
− För att locka någon med autism ska annonsen gärna vara kort, tydlig och inte så fluffig, säger hon.
På Unicus är ansökningsformulären alltid helt frågebaserade.
− Om man uppfyller urvalskriterierna får man nya frågor där man ombeds utveckla sina svar. Vi började med att ha det här upplägget när vi anställde konsulter, men nu gör vi likadant när vi rekryterar chefer.
Något annat hon tycker att man ska tänka på om man vill underlätta för personer med autismdiagnos är att man ska vara tydlig i sin kommunikation, både som chef och som kollega.
Var så tydlig du kan i din kommunikation, är ett av Malin Allards tips.
Det kan vara svårare än man tror. Säg att du skickar ett mejl till en kollega och ber personen höra av sig senast på fredag med eventuella synpunkter − och så blir det helt tyst. Betyder det att personen har glömt att svara eller hade kollegan inga synpunkter? Det är bättre att skriva ”hör av dig senast på fredag och säg om du har några synpunkter eller om du tycker att det är bra”.
Vill se bättre utbildning
Malin Allard önskar att villkoren i arbetslivet för personer med autismdiagnos i större utsträckning skulle tas upp under utbildningar inom ledarskap och HR. Hon vill se fler ledare som visar vägen och vågar anställa.
− Jag är övertygad om att varje person kan bidra och har ett värde. Dessutom ser man att anpassningar för personer med autism gagnar alla. Det visar erfarenhet från skolan.
Text: Charlie Olofsson