Så mycket tjänar du på avtalet
"Kollektivavtalet ger frihet och arbetsro"
Kollektivavtalets fördelar
Enligt Finansförbundets kollektivavtal är ordinarie arbetstid 38,5 timmar per vecka, räknat i genomsnitt per fyramånadersperiod – om inte medarbetare och chef har kommit överens om annan beräkningsperiod. Utan kollektivavtal och andra överenskommelser gäller arbetstidslagen, 40 timmar per vecka. Förutom förkortad tid för arbetsveckan ger kollektivavtalet dig rätt till totalt 27 semesterdagar och kortdagar till exempel i samband med påsk och valborg.
Affärsverksamhetens behov är utgångspunkten för hur arbetstidens förläggs och ska diskuteras enligt medbestämmandeordning. Arbetsgivaren ska ge anställda möjlighet till förståelse och insikt om de bakomliggande orsakerna till hur arbetstidens förläggs. Arbetsgivaren ska också ta hänsyn till anställdas behov och intressen. Eget inflytande över arbetstiden är en nämligen viktig arbetsmiljöfaktor som har betydelse för verksamhetens bedrivande.
Enligt avtalet räknas all tid utanför ordinarie arbetstid och, för deltidsanställda, tid som inte räknas som mertid som övertid. Kvalificerad övertid gäller mellan klockan 20.00 och klockan 07.00 på vardagar, efter klockan 15.00 på Trettondagsafton, Skärtorsdag, Valborgsmässoafton, dag före Kristi himmelfärdsdag och dag före Alla helgons dag samt på bankfria dagar.
Övertid ersätts med timlön ökad med 50 procent och kvalificerad övertid med timlön ökad med 100 procent. Vid kompensationsledighet utgår för 1 timmes övertid 1,5 timmes ledighet och för 1 timmes kvalificerad övertid 2 timmars ledighet. Kompensation för övertid/mertid ska lämnas före utgången av närmast påföljande fyra kalendermånader om inte lokal överenskommelse tecknats.
Lönesystemet bygger på individuell lönesättning, med ett årligt lönesamtal där det normala är att du som anställd erhåller en löneförhöjning. I slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer över lönen, men Finansförbundets lokala förtroendevalda har rätt till medbestämmande och inflytande enligt kollektivavtalet. De har insyn i hela lönerevisionen och kan stötta och ge dig som anställd råd.
Enligt kollektivavtalet sätts lönerna lokalt men för att stötta görs mycket arbete även centralt. Bland annat görs årligen en stor analys av lönestatistiken och löneutvecklingen för att se om avtalsbestämmelserna levererar tillräckligt bra för att motivera den avtalskonstruktion
Om du inte är nöjd med lönen
Om du är oense med din arbetsgivare om din nya lön kan du kontakta de förtroendevalda på din arbetsplats eller kontakta Finansförbundets Medlemsservice.
Oftast är det lokalt reglerat vad du som medlem kan göra – och när. Om det inte finns några lokala löneprinciper finns det, enligt det centrala kollektivavtalet, möjlighet att lämna en överklagan och få en ny prövning av lönen. På många arbetsplatser finns det rutiner för hur det går till.
Om du under flera år fått låga löneökningar bör du kontakta förtroendevalda på din arbetsplats för att gemensamt komma fram till vad som ska göras.
Det händer att företag genomför omorganisationer och i samband med det kan du som anställd bli omplacerad. Enligt kollektivavtalet måste Finansförbundet ges möjlighet att diskutera omorganisationen med arbetsgivaren innan den genomförs.
I avtalet finns också ett lönesänkningsskydd som innebär att arbetsgivaren inte får sänka lönen utan att facket godkänner det vid till exempel omplacering till en mindre kvalificerad tjänst. Finansförbundet gör en bedömning av om det verkligen är rätt person som omplacerats, om det verkligen är rätt tjänst som personen omplacerats till.
"Lika lön" är en partsgemensam överenskommelse mellan Finansförbundet och BAO, Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation. Projektets syftet är att åtgärda osakliga löneskillnader för lika och likvärdigt arbete i bank- och finansbranschen.