Passa även på att använda din medlemsförmån, finansbranschens bästa lönestatistik. Det är ett viktigt verktyg när du jobbar för att höja din lön.
Logga in och ta del av lönestatistik
Inte medlem än? Bli medlem i Finansförbundet idag och få tillgång till lönestatistiken redan från start.
Vanliga frågor om lön
I utvecklingssamtalet diskuteras inte din lön specifikt – men det är här du kan påverka din framtida löneutveckling. Vad förväntar sig arbetsgivaren i arbetsinsats och resultat för att du ska få löneförhöjning vid nästa lönerevision?
Kartlägg vad du gjort under året, läs på om kriterier och policy, formulera dina löneönskemål, lyft konkreta exempel på prestation och vässa dina argument. Kontakta ditt lokala ombud eller Medlemsservice för att få fler tips och råd inför samtalet.
Nej, du bör tänka på helheten, inte minst när du byter arbetsplats så är det viktigt att titta på alla förmåner. Det kan vara friskvård, tjänstepension, övertidsersättning, flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete.
Om tjänstepension inte ingår behöver du höja ditt löneanspråk med fyra till fem procent för att kunna avsätta motsvarande belopp i eget pensionssparande.
Varje år tar Finansförbundet och Bankinstitutens Arbetsgivarorganisation, BAO, fram unik lönestatistik för branschen. Du kan se hur det generella löneintervallet ser ut för olika tjänster och göra jämförelser.
Din kompetens, hur lång erfarenhet och vilket ansvar du har påverkar var du hamnar i lönenivå.
Finansförbundets klubb på din arbetsplats har insyn i hela lönerevisionen – så prata med dina fackliga kollegor för att få råd, coachning och stöd. Om det inte finns ett lokalt ombud på din arbetsplats kan du vända dig till Medlemsservice.
Omfattas din arbetsplats av Finansförbundets och arbetsgivarorganisationen BAO:s kollektivavtal förhandlas lönen lokalt och sätts direkt mellan dig och din chef.
Däremot ligger ofta lokala löneprinciper till grund för hur löneprocessen går till på just din arbetsplats. Riktlinjerna fastställs av Finansförbundets lokala klubb tillsammans med arbetsgivaren. Syftet är att det ska vara tydligt för dig som anställd vad som krävs för att få bättre löneutveckling.
Observera att alla företag inom BAO inte har en lokal klubb och lokala löneprinciper – kontakta då Finansförbundets Medlemsservice för mer information.
I slutändan är det arbetsgivaren som bestämmer över lönen, men klubben har rätt till medbestämmande och inflytande enligt kollektivavtalet.
Som lönesättningsmetod används utvecklingssamtalet och lönesamtalet. Lönesamtalsprocessen kan se olika ut på olika arbetsplatser. Ibland delas lönesamtalet upp, ibland inte. Din chef ska ta hänsyn till din arbetsinsats, kompetens, samarbetsförmåga och utveckling, samt till marknadskrafter, arbetets svårighetsgrad och diskrimineringslagen.
När du är medlem står Finansförbundet bakom dig under hela löneprocessen. Den lokala klubben på din arbetsplats har insyn i hela lönerevisionen – så prata med dina fackliga kollegor för att få råd.