BESTA används som en indelningsgrund för att gruppera och redovisa arbetsuppgifterna för anställda som ingår i Finansförbundets och BAOs gemensamma lönestatistik. Systemet gör att du kan jämföra dig lönemässigt med andra som har samma sorts tjänst och BESTA-kod.
Till grund för en BESTA-kod ligger de faktiska arbetsuppgifterna som utförs i en befattning utan hänsyn till andra uppgifter som till exempel individens skicklighet, och resultat och, utbildningsbakgrund
Så byggs en BESTA-kod upp
En BESTA-kod består av 5 siffror och byggs upp av arbetsuppgifternas inriktning och svårighetsgrad.
Arbetsområde, position 1-2
Arbetsområdet anger inriktningen på arbetsuppgifternas innehåll. Arbeten med i huvudsak likartad inriktning grupperas inom samma område.
Svårighetsnivå, position 3
Svårighetsnivån anger arbetsuppgifternas omfång och komplexitet samt det ansvar, självständighet, kunskaper och erfarenheter som utförandet förutsätter. Det finns generella nivåbeskrivningar och nivåbeskrivningar som är mer specifika för arbetsområde. Vilket innebär att samma svårighetsnivå på olika arbetsområden inte behöver betyda att arbetena är likvärdiga.
Chefsbefattning/Annan befattning, position 4
Positionen består av fem sifferbeteckningar:
- Chefsbefattning med underställd personal
- Chefsbefattning med underställd personal (på små företag med högst 10 anställda)
- Befattningar som leder och fördelar arbetet i den löpande varsamheten
- Projekt- och testledare
- Övriga befattningar
Yrkesspecificering, position 5
Inom varje arbetsområde redovisas en yrkesspecificering i form av en sifferbeteckning 1-9.
Så ofta uppdateras BESTA-koderna
BESTA-koderna uppdateras en gång per år. Arbetet med att klassificera och ge BESTA-kod till nyanställda och personer som byter befattning ska dock ske löpande. Det kan hända att en medarbetare har en felaktig kod, till exempel om arbetsuppgifter förändrats.
En del arbetsgivare använder också andra tjänstekoder parallellt med BESTA. Det är BESTA-koderna som arbetsgivarna och Finansförbundet är överens om ska gälla enligt det centrala kollektivavtalet. Är du osäker på vilken BESTA-kod din befattning har, eller tycker den är felkodad, vänd dig till din lokala fackklubb.