Företagsrådgivare lön och arbetsuppgifter

Som företagsrådgivare har du en viktig funktion att möjliggöra och förenkla för kunderna att driva företag. I rollen är det störst fokus på att hjälpa kunden med analys och råd i olika delar av företaget, till exempel krediter, kassaflöden, investeringar eller att granska bokslut.

Företagsrådgivare lön - från 33 000 kronor upp till över 100 000 kronor

Beroende på ansvarsområde och erfarenhetsnivå, är lönespannet för företagsrådgivare brett och ligger ungefär mellan 33 000 och 100 000 kronor i månaden enligt Finansförbundets lönestatistik. 

Lönestatistiken bygger på BESTA som är ett system för att klassificera och gruppera anställdas arbetsuppgifter. Alla anställda som omfattas av statistiken har en BESTA-kod som anger arbetsområde, svårighetsnivå, om du har chefs- eller annan befattning och yrkesspecificering. Nedan kan du se mer detaljerade lönespann enligt statistiken för företagsrådgivare (titeln som används i BESTA) för svårighetsgrad 3 och 4 och jämföra löneläget i Stockholm och övriga Sverige. 

Svårighetsnivå 3 Stockholm


Svårighetsnivå 3 hela Sverige, exklusive Stockholm


Svårighetsnivå 4 Stockholm


Svårighetsnivå 4 hela Sverige, exklusive Stockholm


Lönespannet är ett mått på hur lönen varierar i en grupp. Lönespannet enligt Finansförbundets lönestatistik bygger på 10:e och 90:e percentilen. Det innebär att 10 procent har en lön som är lägre än det lägsta värdet och 10 procent har en lön som är högre än det högsta värdet i intervallet. 80 procent av individerna i gruppen har sin lön inom intervallet.

  • Den 10:e percentilen anger den lön som 10 procent av individerna i gruppen har eller har lägre än. 90 procent av individerna i gruppen har en lön som är högre än 10:e percentilen.

  • Den 90:e percentilen anger att 90 procent av individerna i gruppen har en lön vid detta värde eller lägre. Därmed har 10 procent av individerna en lön som är högre än detta värde.

Svårighetsnivån enligt BESTA anger arbetsuppgifternas omfång och komplexitet samt det ansvar, självständighet, kunskaper och erfarenheter som utförandet förutsätter. Det finns generella nivåbeskrivningar och nivåbeskrivningar som är mer specifika för arbetsområde. Vilket innebär att samma svårighetsnivå på olika arbetsområden inte behöver betyda att arbetena är likvärdiga.

Alla anställda som omfattas av kollektivavtalet mellan BAO och Finansförbundet ska ha en BESTA-kod kopplad till sin befattning. Som medlem i Finansförbundet kan du se din BESTA-kod direkt under Lönestatistiken. 

Finansförbundets lönestatistik

Som medlem har du tillgång till fullständig lönestatistik över alla svårighetsnivåer och kan även jämföra löneläget för olika åldersgrupper. Inte medlem än? Ansök om medlemskap

Till lönestatistiken

Påverka din lön – ta del av tips och råd för att höja din lön 

Erfarenhet, arbetsområde och var i landet du jobbar är tre faktorer som påverkar vilken lön du har som företagsrådgivare. Du kan ta del av flera tips och råd från Finansförbundet för att höja din lön: 

Att jobba som företagsrådgivare  

Rollen som företagsrådgivare är relativt bred och har varierande arbetsuppgifter där det övergripande uppdraget är att hjälpa kunderna med anpassade bankärenden kopplade till just deras företagande. Arbetsuppgifterna inkluderar bland annat att analysera bokslut, granska investeringar, agera rådgivande kring försäkrings- och investeringsbeslut samt granska och analysera in- och utbetalningar i företaget.  

Rollen är varierande och går till viss del att specialisera inom olika delar av affärsområdet, till exempel inom fastigheter och värdering, försäkringar eller cash management.  

Företagsrådgivare bank, en vanlig tjänst 

Företagsrådgivare är en vanligt förekommande roll och finns på de flesta banker över hela landet. Beroende på hur stort bolag du jobbar på kan variationen bland kunderna vara olika stort. På en större bank kan företagsrådgivare jobba mer fokuserat med företagskunder i en särskild storlek eller bransch, medan företagsrådgivare på en mindre bank kan ha en större variation bland kunderna både vad gäller verksamhet och storlek. 

Läs också

Victoria Andersson, företagsrådgivare
Som företagsrådgivare anpassar Victoria Andersson råd och service åt varje enskild företagskund. Utifrån deras verksamhet, förutsättningar och behov nyanserar hon analysen och insatserna för att bäst matcha situationen.
Analys och nyansering i varje kundrelation
Man sitter vid skrivbord med laptop
Har du en BESTA-kod? BESTA är ett system för att klassificera anställdas arbetsuppgifter och används som en indelningsgrund för att gruppera och redovisa arbetsuppgifterna för anställda som ingår i Finansförbundets lönestatistik.
Så funkar BESTA
Har du haft lönesamtal och är missnöjd över låg eller ingen löneökning? Arbetar du på en arbetsplats där Finansförbundet har klubb eller kontaktombud har du rätt att överklaga din nya lön.
Så gör du för att över­klaga nya lönen

Facket för dig i finans­bran­schen

  • Kan branschen du jobbar i
  • 30 000 medlemmar med olika yrkesroller
  • Förhandlings- och rättshjälp
  • Karriärtjänster
  • Personlig rådgivning
  • Unik branschspecifik lönestatistik
  • Partipolitiskt obunden
  • Seminarier och föreläsningar