Mattias Thunström

Röjer hinder för att nå ökad användarvänlighet

Det kan liknas lite vid att lägga ett jättestort pussel, men att göra klart små, små sektioner i taget. Det gäller att hela tiden välja rätt bitar, vid rätt tidpunkt enligt Mattias Thunström som är Scrum Master på SPP.

Som arbetsledare för tre olika team och 14 personer handlar Mattias dagliga arbete mycket om att möjliggöra och lösa hinder på vägen för kollegorna. Andra funktioner i teamen kan vara utvecklare, business analyst och ibland väver man in produktägare och säljare som har kundkontakt och hör behoven. Tanken är att grupperna ska vara självgående och ha all kompetens och verktyg de behöver för att lösa uppgiften framför sig.  

- Mitt jobb är att skapa de förutsättningarna. Jag ska röja undan hinder och rensa banan framför teamen.  

Rollen Scrum Master har vuxit fram från IT- och utvecklarsidan genom att arbetssätten har förändrats de senaste 20 åren. Tidigare funderade man internt på nästa steg, tog fram omfattande planer och dokument för stora beställningar som kom som tunga lanseringar av det som utvecklats under lång tid.  

Det arbetssättet funkar inte så bra i en marknad som förändras hela tiden, säger Mattias.  

Korta tidsspann och mycket testning  

Nu jobbar man med mycket kortare tidsspann, så kallade sprintar som kan vara två till tre veckor långa och i block om sex sprintar. Man identifierar vad som är tydligast krav just nu, tar fram prototyper, så kallade MVP – minimum viable product - och testar hela tiden på användarna eller kunder. Det utvärderas och upptäcks buggar som justeras löpande.   

Varje team möts dagligen i ungefär 15 minuter. Där får var och en berätta vad man gjort igår och vad man gör idag och om man behöver hjälp med några hinder. 

 Min fråga är ofta: har du några hinder? Hur och med vad kan jag hjälpa dig idag? 

Roligt att jobba med människor 

Det roligaste i jobbet enligt Mattias är just arbetet med människor. När det märks att det funkar för att människor har rätt verktyg för att kunna lösa sitt jobb och samtidigt mår bra. En annan höjdpunkt är att få lägga fram nya funktioner som möjliggör och förenklar service för kunden.  

När en kund till exempel ska gå i pension ska det vara lätt och tydligt att förstå. Att jag är med och gör det användarvänligt känns fint.  

För att trivas i rollen tror Mattias att du behöver vara lyhörd och ha tillit till att dina kollegor gör det ni har kommit överens om. Att kunna se helheten och ta ansvar för att hålla ihop alla delar på utsatt tidplan är också viktiga förmågor.  

Trivs på ett stort, litet bolag  

Mattias har jobbat som Scrum Master sedan 2022. Innan dess har han hunnit testa några olika roller på SPP sedan starten 2001. I början var det renodlat på IT-sidan, men sedan 2005 olika roller som ligger i gränslandet mellan utvecklare och affärsledet. Under många år har han även varit ordförande i klubben på SPP. Sedan några år tillbaka har han aktivt involverat och delegerat mer till övriga i styrelsen för att kunna balansera mer tid för sitt vanliga jobb.  

 Vi är ett stort, litet bolag. 370 anställda men tillräckligt små för att kunna testa och göra grejer med korta ledtider. Det passar inte alla men jag trivs jättebra. 

Enligt Mattias pratas det inom området att detta inte bara behöver vara en arbetsmodell för IT- och utvecklarsidan, utan för hela bolag. Det skulle betyda en helt annan struktur i bolaget, en massa organisatoriska hierarkier skulle förändras och ett helt nytt sätt att jobba.  

Läs också

Kvinna står framför whiteboard
Som Scrum Master är din uppgift att leda och stötta utvecklarteam. Lönespannet för Scrum Master är stort och kan variera enligt Finansförbundets lönestatistik.
Löneläget för Scrum Master
Underarm och hand pekar på laptop
Finans­för­bun­dets lönesta­tistik ger dig till­gång till över­gri­pande jämfö­relser mellan olika yrkes­ka­te­go­rier i Stock­holm och övriga Sverige. Statistiken tas fram av Finans­för­bundet och Bankin­sti­tu­tens Arbets­gi­va­re­or­ga­ni­sa­tion, BAO.
Lönesta­tistik
Man cyklar
Funderar du på att byta jobb, eller behöver du söka nytt arbete? Oavsett vad din situation är kan du som är på väg mot ett nytt jobb. få tips och råd.
Stöd när du söker jobb

Facket för dig i finans­bran­schen

  • Kan branschen du jobbar i
  • 30 000 medlemmar med olika yrkesroller
  • Förhandlings- och rättshjälp
  • Karriärtjänster
  • Personlig rådgivning
  • Unik branschspecifik lönestatistik
  • Partipolitiskt obunden
  • Seminarier och föreläsningar