Bank och finans
Om du är intresserad av bank- och finansbranschen så har de flesta stora företag program för praktik, sommarjobb och även examensarbeten. Gå in på deras webbplatser och läs mer. Om du söker sommarjobb eller närmar dig examen så lägg in dig i deras rekryteringsdatabaser, men tänk även på att söka bredare och mer aktivt. Precis som med vanliga jobb så annonseras inte alla sommarjobb eller möjliga praktikplatser. Mindre företag har kanske inte tänkt på möjligheten att ta hjälp av en student.
Gå på de mässor och arbetsmarknadsdagar som ordnas på din skola. Där ser du vilka företag som gärna rekryterar studenter och du får möjlighet att ställa frågor och knyta kontakter. De flesta jobbsökarsajter har praktikplatser som en sökbar kategori, så de är också värda ett besök.
Nätverka för att hitta de dolda jobben
Använd ditt nätverk, prata med studenter i årskurserna över dig och be även lärare och handledare om tips. Kanske din grannes moster har precis rätt arbete för dig? Har ditt lärosäte karriärvägledare? Då kan de säkert komma med ytterligare råd om företag som letar efter studenter från just din utbildning.
LinkedIn håller ställningen som den viktigaste rekryteringskanalen. Skaffa ett konto på LinkedIn om du inte redan har gjort det. Där kan du följa intressanta företag, branschföreträdare och dessutom hitta personer som kan ha ingångar på de företag du är intresserad av. Visste du att granskning av din LinkedIn-profil ingår i studentmedlemskapet?
Spetsa ditt CV
Vare sig du söker ett extrajobb, ett sommarjobb eller en praktikplats så ska du alltid anpassa varje ansökan utifrån just det jobbet. Skicka aldrig samma CV och personliga brev till flera arbetsgivare. Leta efter nyckelorden i annonsen och läs på om företaget. Då ser du vad du ska lyfta fram hos dig själv som matchar med just det företaget och den annonsen.
Tänk på att visa vad du kan bidra med. Lyft fram saker du har uppnått. Du har kanske varit ledare i ett idrottslag och visat ansvar och ledarskapsförmåga? Har du haft volontärarbete eller varit aktiv i kåren så ska du självfallet berätta om det. Även om du inte har haft så många jobb, så har du säkert många erfarenheter du kan använda i din ansökan.
Gör det!
Det viktigaste steget är att gå till handling. Bestäm vad du ska göra, när du ska göra det och tänk på vad du vill uppnå. Det är konkurrens om de populäraste praktikplatserna, så räkna med att du kan få ett antal nej. Då är det bara att fortsätta.