Så gör du om du blir uppsagd
Hitta på sidan:
- Undersök om du har företrädesrätt till återanställning
- Ta reda på vad som gäller under din uppsägningstid och sista datum som anställd
- Undersök om du har rätt till omställningsstöd via Trygghetsfonden
- Be om arbetsgivarintyg och vitsord/referenser
- Registrera dig hos Arbetsförmedlingen
- Sök ersättning från a-kassa
- Sök ersättning från Trygghetsfonden
- Sök ersättning från inkomstförsäkring
- Ansök om reducerad medlemsavgift
- Ta del av råd och stöd för att söka nytt jobb
Har du sagt upp dig själv? Det gäller då
Under din uppsägningstid
1. Uppfyller du vissa kriterier kan du aktivera din företrädesrätt till återanställning. Gör detta så snart du har blivit uppsagd. Så gör du
2. Beroende på hur länge du har varit anställd kan din uppsägningstid variera. Ta reda på vad som gäller för dig. Prata också med din chef om hur du förväntas arbeta under uppsägningstiden. Enligt lag är utgångspunkten att du har arbetsplikt under uppsägningstiden, men det går alltid ta en dialog med din chef om det finns möjlighet till att du blir arbetsbefriad under delar av uppsägningstiden.
Enligt LAS (lagen om anställningsskydd) har du rätt att ta ledigt under din uppsägningstid för möten med arbetsförmedlingen eller för att på annat sätt söka nytt arbete. Om du redan hade planerat och fått beviljad semester har du rätt att behålla denna under din uppsägningstid. Om du hellre vill få innestående semesterdagar utbetald på slutlönen har du möjlighet att återta redan utlagd semester. Mer om uppsägningstid
3. Undersök om du har rätt till något omställningsstöd. Det kan vara olika tjänster, hjälp att söka nytt arbete eller ekonomiskt stöd som du kan ta del av. Prata med arbetsgivaren eller Trygghetsfonden om vad som gäller för dig.
4. Be om tjänstgöringsbetyg med vitsord från arbetsgivaren. Om du vill använda din chef eller någon kollega som referensperson är det bra att fråga personligen. Be också arbetsgivaren att fylla i ett arbetsgivarintyg så att allt är i ordning till den dagen anställningen löpt ut.
5. Registrera dig hos Arbetsförmedlingen och ange det datum som är första dagen du inte längre är anställd. Även om du inte har för avsikt att använda dig av Arbetsförmedlingen eller söka a-kassa är det viktigt att du registrerar dig som arbetssökande. Eftersom din SGI (sjukpenninggrundande inkomst) och rätt till eventuell sjuk- och föräldrapenning framåt är kopplat till din officiella sysselsättning, till exempel som anställd eller arbetssökande.
Efter att din anställning upphört
6. Anmäl dig till och ansök om ersättning från din a-kassa. Till Finans- och Försäkringsbranschens A-kassa
7. Har du varit anställd på ett företag med Finansförbundets och BAO:s kollektivavtal sök stöd från Trygghetsfonden. Trygghetsfonden kan till exempel stötta med utfyllnad av a-kassans ersättning, ekonomisk ersättning vid heltidsstudier, starta-eget-stöd eller tillgång till samtalsstöd.
8. Efter att du har fått besked om ersättning från a-kassan och eventuellt Trygghetsfonden kan du ansöka om ersättning från din inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen följer a-kassans beslut. Om a-kassan skulle ge avslag innebär det att även inkomstförsäkringen kommer att göra det.
9. Du kan ha rätt att få en lägre medlemsavgift under tiden du har en reducerad inkomst. Tänk på att avgiften bara kan reduceras från det att ansökan inkommit, inte retroaktivt. Så gör du för att ansöka om reducerad avgift.
Söka nytt jobb efter att du blivit uppsagd
Innan du startar processen att söka nytt jobb säkerställl om du har en konkurrensklausul i ditt anställningsavtal. Du behöver ta hänsyn till villkoren i dessa, såvida du inte kommit överens med arbetsgivaren om annat. Det kan till exempel handla om att du inte får ta anställning på ett konkurrerande företag inom en viss tid efter att du blivit uppsagd från din föregående arbetsgivare.
Ta hjälp av Finansförbundets råd för att söka jobb och använd dig av medlemsförmånen karriärtjänster för att underlätta processen
Omfattas du av någon typ av omställningsstöd från din tidigare arbetsgivare kan det finnas verktyg och resurser att nyttja som stöttar dig att hitta ett nytt arbete.
När det är dags för anställningsintervju och så småningom löneförhandling kan du använda dig av Finansförbundet. Både kring aktuell lönestatistik och bra tips inför intervjun och löneförhandling.
Har du sagt upp dig själv?
Har du sagt upp dig själv är du normalt sett avstängd från a-kassan under 45 dagar innan du kan söka ersättning. Det kan finnas giltiga skäl för egen uppsägning som gör att a-kassan beviljar ersättning tidigare eller om du har gjort en överenskommelse med arbetsgivaren. Det är upp till a-kassan att bedöma om du har rätt till ersättning. A-kassa och egen uppsägning