På arbetsplatser med kollektivavtal måste facket ges möjlighet att diskutera omorganisationen med arbetsgivaren innan den genomförs.
– Finansförbundets möjligheter att hitta lösningar för våra medlemmar är helt klart större om det finns kollektivavtal. Då har vi en chans att påverka genom att komma med kloka inspel. Går det kanske att göra förändringen på något annat sätt? säger Viktor Källqvist.
Hans upplevelse är att arbetsgivarna brukar lyssna på Finansförbundet.
– Det finns en respekt för facket i vår bransch, arbetsgivarna bryr sig om de anställdas perspektiv.
Inför en omorganisation behövs en risk- och konsekvensanalys göras
Före en omorganisation behöver arbetsgivaren även göra en risk- och konsekvensanalys. Det innebär att titta på vilka risker som omorganisationen med sig och hur de kan undvikas. Om flera personer slutar, hur kommer då arbetsbelastningen att vara för de som är kvar? Man kanske kommer fram till att det bara är möjligt att ta bort två tjänster och inte tre, till exempel.
Rätt till förhandlingshjälp vid omorganisationer
Oavsett om det finns kollektivavtal eller inte kan Finansförbundet komma in efter beslutet om omorganisation för att förhandla om de medlemmar som riskerar uppsägning.
– I första hand försöker vi hitta frivilliga lösningar och se vad individen vill. Kanske är personen intresserad av att jobba på en annan enhet? Man ska titta på hela koncernen och inte bara enheten där personen jobbar nu. Kanske går det att hitta en övergångslösning fram till pension? Kanske är det någon som vill plugga och då kan få bättre ekonomiska förutsättningar att göra det? Om det finns alternativ till uppsägning ska de prövas först – det är grunden.
I Las, lagen om anställningsskydd, står att den som har längst anställningstid ska ha företräde vid uppsägningar. Det innebär att någon som jobbat längre hos arbetsgivaren har rätt att ta över en annan persons jobb, om han eller hon har tillräckliga kvalifikationer. Men Viktor Källqvist förklarar att man ogärna använder den lösningen.
– Las är inte tänkt att användas för en dominoeffekt där en person petar bort en annan som petar bort en tredje.
Ovanligt med rena uppsägningar vid omorganisationer i finansbranschen
I finansbranschen är det väldigt ovanligt att en omorganisering slutar med att någon blir uppsagd och jobbar sin avtalsenliga uppsägningstid utan någon ytterligare förmån. Finansförbundet och arbetsgivarna brukar göra sitt bästa för att hitta de bästa möjliga lösningarna för individen.
– Sedan kan det förstås vara så att personer accepterar avgångsvederlag trots att de egentligen helst hade velat jobba kvar.
Oavsett vilken lösning man till slut landar i vill Viktor Källqvist understryka hur värdefullt det är att vara medlem i facket när dessa situationer uppstår.
– Att bli varslad om uppsägning är ofta en traumatisk situation, det är en väldig trygghet att ha någon som företräder en.